
de inspecteur
Proef jij het verschil tussen koffie en deca?
vr 19 dec. - 7:20

Een heerlijk kopje koffie, de meesten onder ons lusten er wel pap van. Meer zelfs: sommigen onder ons zijn echt verslaafd aan het goedje en weten van geen ophouden. Sommige mensen lusten koffie, maar hebben schrik van de cafeïne en stappen dus over op deca-koffie.
Maar is deca-koffie niet ongezonder dan koffie en hoe maak je eigenlijk deca-koffie?
Ethiopië boven
Voor Barista en lesgeefster Maggie Ihren zijn er erg veel zeer goeie koffie’s, maar haar favoriete koffiesoorten komen uit Ethiopië, ze noemt het zelfs het Disneyland voor de koffiesoorten.
Zelf is ze geen fan van deca-koffie. Deca-koffie is dan ook geen natuurlijke koffie. Cafeïne is van nature in koffiebonen aanwezig en die moet men er dus uithalen om deca-koffie te verkrijgen.
Dat kan simpel gesteld op 2 manieren, door middel van water ofwel door middel van een toevoeging van chemicaliën om de aroma’s te bewaren wanneer de cafeïne er uit wordt gehaald.
Is deca-koffie ongezond?
Nee, in principe niet. Ook al komen er bepaalde chemicaliën aan te pas, het zou niet schadelijk mogen zijn. De behandeling gebeurt voor de branding van de koffiebonen en bij het branden van de bonen verdwijnen ook alle chemicaliën.