Spits
Professor arbeidseconomie Stijn Baert over vierdagenwerkweek: "Zoiets kan enkel op grotere schaal werken"
ma 15 mrt. - 5:52

"Wie droomt er nu niet van slechts vier werkdagen", zegt Stijn Baert, Professor arbeidseconomie aan de UGent. "Maar meestal zijn dingen die te mooi om waar te zijn niet waar. Het is ook geen nieuw idee. Een paar jaar geleden heeft de PS in België het idee op tafel gelegd. Toen hebben experten in het parlement allemaal hetzelfde gezegd: dit is heel moeilijk, zo niet onhaalbaar. Het probleem is dat een werkgever die je 500 euro per week betaalt om 38u te werken dan plots hetzelfde moet betalen voor maar 32 uur. Dan is het niet meer interessant en gaat hij misschien kijken of hij je arbeid kan automatiseren. Of gaat hij op zoek gaan naar werkkrachten in het buitenland. Op het einde van de rit dreig je met minder jobs over te blijven."
Meer dan geld alleen
"Ik sluit niet uit dat we al het werk van die vijf dagen ook in vier dagen kunnen doen. Maar je job is meer dan enkel presteren. Het geeft veel mensen een mooi inkomen dat hoger ligt dan wanneer ze niet werken. Als we in de toekomst zorg willen blijven dragen voor mensen, dan is het cruciaal dat zoveel mogelijk mensen blijven werken. En hun schouders zetten onder de sociale zekerheid."
Ik denk dat we in de toekomst naar een aantal uren minder werk per week gaan, maar veel minder drastisch dan in het Spaanse experiment.
"Ik denk dat we in de toekomst naar een aantal uren minder werk per week gaan, maar veel minder drastisch dan in het Spaanse experiment. Je moet daar ook keuzes in durven maken. De afgelopen decennia vertaalde onze productiviteit zich in hogere lonen. We zouden er in de toekomst voor kunnen kiezen om dat uit te betalen in tijd in plaats van extra loon."
Grote schaal
"Mensen in zo'n experiment ervaren dat de relatie tussen werk en privéleven veel beter is. Het probleem is dat je zo'n experiment niet kan vertalen naar alle ondernemingen. Denk maar aan bedrijven met een buitenlandse concurrent. Daar moeten werknemers competitief kunnen zijn. Als de loonlasten zouden stijgen, worden ze uit de markt gedreven. Dan kijken ondernemingen naar het buitenland om daar te produceren of meer te automatiseren. En dan heb je minder werkgelegenheid in België. Zo'n verhaal kan enkel werken op grotere schaal, bijvoorbeeld op Europees niveau."