Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

zomerhit

consument

Aha!

Erop uit

Radio 2 stelt voor

ladybikers

Speel mee

Professor Bert Blocken: "Die sokken helpen echt wel, tot 0.15 sec sneller pér kilometer!"

wo 25 sep. - 6:50

Er werd wat mee gelachen, officials van de UCI, de internationale wielerbond, die dit weekend op het WK wielrennen in Yorkshire, de hoogte maten van de sokken van de wielrenners. Niet hoger dan de helft van het onderbeen, zo staat het in de reglementen van de UCI. Maar waarom is dat?

Aerodynamica

"Die speciale sokken helpen echt wel", zegt Professor Bert Blokken bij David in Spits. "Het oppervlak van die kousen heeft een bepaalde ruwheid en daardoor krijg je minder zuigkracht op je been. Een beetje als een golfballetje.  De putjes in dat balletje zorgen er voor dat het sneller en verder vliegt."

UCI regels

In de UCI regels staat dat dit soort sokken maar tot halverwege het onderbeen mag komen.  Op die manier zou iedereen hetzelfde voordeel hebben. En er is wel degelijk een voordeel. "De renners winnen van 0.12 tot 0.15 sec per kilometer en op een tijdrit van 27 kilometer is dat toch al 4 seconden. Ze rijden vaak ook met speciale skinsuits waarvan de armen en de schouders ruwer zijn gemaakt voor hetzelfde effect. Of in een T-shirt met lange mouwen."

Zeepbolletjesgel

"Misschien herinner je je nog de Lotto Soudal ploeg die in 2017 in de Dauphiné met een soort waspoederbolletjes op de benen reed," vertelt professor Blocken. "Dat was een product van een Limburgs bedrijf, een speed gel met die bolletjes in. Dat had hetzelfde effect en de ploeg was daardoor erg snel. De UCI heeft die bolletjes dan ook verboden..."

Meer zoals dit ..

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

VRTNU wordt VRTMAX

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet