Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Professor Marian Verhelst: "Het is de schuld van artificiële intelligentie dat we zo verslaafd zijn aan sociale media"

do 25 feb. - 2:13

Sociale media zijn handig om meteen met anderen in contact te komen of om een bericht de wereld in te sturen. Maar ze zijn ook heel verslavend. Het begint met vijf minuten op Facebook of Instagram, maar uiteindelijk zit je een uur naar berichten en filmpjes te kijken. Dat is niet toevallig, zegt professor micro-electronica Marian Verhelst.
© pexels.com

In het dagelijks leven is professor Marian Verhelst bezig met computerchips. Ze weet dus als geen ander welke mechanismen er schuil gaan achter de schermen van sociale media. "Op sociale media staat een ongelooflijk grote hoeveelheid informatie. Als we daar als mens gewoon zouden moeten doorlezen, dan zouden we het niet interessant vinden. De informatie wordt voor ons voorgesorteerd door slimme algoritmes." Dat is handig, maar het heeft ook een keerzijde. "Het algoritme zet alles wat we interessant vinden bovenaan, maar daardoor blijf je dus lezen, kijken en klikken. Je krijgt heel de tijd info die in jouw interessesfeer ligt."

Alles wat je op het internet doet, laat een spoor achter.

— Marian Verhelst

Big Brother

Om die algoritmes te voeden, hebben de sociale media informatie nodig over wat jij interessant vindt. Ze volgen alles wat je doet op hun platform: waar je op klikt, naar kijkt, hoelang je naar iets kijkt, etc. Maar daar stopt het niet, zegt professor Verhelst. "Ze kijken ook met wie jij bevriend bent en wat die vrienden interessant vinden. Zo schetsen ze van jou een profiel. Jij houdt van foto's van kittens, je klikt op filmpjes met surfers en je hebt vrienden die van een bepaalde auto houden. En zo schotelt het algoritme jou berichten en vooral ook reclame voor die jij interessant kan vinden."

Artificiële intelligentie 

Niet alleen sociale media volgen je op die manier. Ook de zoekmachines en websites gebruiken informatie van jou. "Alles wat je op het internet doet, laat een spoor achter. Al die algoritmes zijn eigenlijk een vorm van artificiële intelligentie. Gelukkig heeft die artificiële intelligentie ook goede kantenDankzij die algoritmes kunnen we nu bijvoorbeeld veel sneller molecules onderzoeken om sneller nieuwe medicijnen op de markt te brengen. Dankzij artificiële intelligentie zijn zelfrijdende auto's ook mogelijk. Daardoor zullen er dan weer minder verkeersdoden vallen en zal je geen uren meer verliezen in de file."

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet