Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top30

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: radio2 middag in oost-vlaanderen

radio2 middag in oost-vlaanderen

Racisme in het voetbal, jonge KAA Gent-speler getuigt: “Na een tijd werd ik het gewoon”

di 26 nov. - 11:33

Heel wat voetballers met buitenlandse roots krijgen er vroeg of laat mee te maken: racisme. Afgelopen weekend verliet de voltallige ploeg van FCE Moortsele het veld na een racistisch incident. Op de topsportschool in Gent krijgen de leerlingen op school te horen hoe belangrijk respect op en naast het voetbalveld is. “Maar toch vind ik dat we nog meer geïnformeerd kunnen worden”, klinkt het bij een van de leerlingen.
© Foto: Getty

Op de topsportschool in Gent worden tientallen jonge voetballers klaargestoomd voor een leven in het professionele circuit. Onder hen zijn er ook spelers met buitenlandse roots. Velen hebben al te maken gehad met racistische uitlatingen van supporters en/of tegenstanders. “Soms werden er apengeluiden naar mij geroepen”, getuigt de 17-jarige Jossue Dolet.

Apengeluiden

“Mijn ouders komen van Congo en Angola”, vertelt Jossue Dolet. Hij is een van de nieuwe aanwinsten bij KAA Gent, maar hij zit ook nog op de topsportschool. “Toen ik nog bij Antwerp speelde, kreeg ik regelmatig te maken met racisme. Ik was toen ongeveer 13 jaar oud en was groter dan de rest en een beetje steviger. Er werd vaak naar mij geroepen dat ik er oud uit zag. Soms kreeg ik ook apengeluiden naar mijn hoofd geslingerd. Nu focus ik mij er niet meer op, ik hoor het niet meer, maar het gebeurt nog wel. Als ik in mijn match zit, dan ben ik gefocust en dan luister ik niet naar de supporters.”

Lage voetbalklasse

De andere studenten van de topsportschool hebben gelukkig weinig ervaring met zulke incidenten. “Dat ligt mogelijk aan het feit dat de meeste van hen op hoog niveau spelen”, vertelt trainer Bart Vanrenterghem. “Ik heb het gevoel dat het vaker voorkomt in lagere klasse. Misschien omdat er in lagere klasse minder vaak iemand met buitenlandse roots speelt.”

Groter en sterker

“Op het voetbalveld heb ik nog niet vaak in zulke situaties gezeten”, vertelt een van de spelers. “Ik word soms weleens uitgescholden als ik iemand per ongeluk getackeld heb, maar dan doe ik alsof ik het niet gehoord heb.”

“Ik denk dat zoiets vooral gebeurt als je ouder wordt”, vult Robbie Van Hauter aan. “Meestal zijn de donkere jongens iets groter en sterker. Ze kunnen vaak ook beter voetballen en dat lijkt reden genoeg voor bepaalde ouders om hen uit te schelden.”

Les in respect

“Op school horen we wel dat we voor iedereen respect moeten tonen. Ook voor de tegenstanders”, vertelt Benjamin Pauwels wiens moeder uit Zambia komt. “Respect komt inderdaad aan bod in de lessen godsdienst”, vult een andere leerling aan. “Maar niet genoeg, vind ik. Er wordt niet genoeg de nadruk gelegd op racisme. Er wordt ook niet uitgelegd hoe we daarmee moeten omgaan en aan wie we zoiets kunnen melden. Ik denk nochtans dat dat veel zou helpen."

Hart onder de riem

Het heeft me wel sterker gemaakt”, zegt Jossue Dolet nog. “Als ik zoiets hoorde, dan zorgde ik ervoor dat ik drie keer scoorde en dan keek ik naar de supporters. In het begin wist ik niet goed hoe ik ermee om moest gaan, maar wanneer ik meer wedstrijden ging spelen, raakte ik eraan gewend. Ik vertelde het aan mijn vader en hij zei me dat ik kalm moest blijven. Dat heb ik dan maar gedaan. Er valt niet veel aan te doen.”

“Ik zou aan alle jonge en oude spelers die met racisme te maken krijgen de raad willen geven om zich sterk te houden. Hou jullie kop omhoog en laat je niet breken door mensen die lager dan jou staan.”

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet