
de madammen
Radio 2 op reis in Zuid-Afrika: te gast bij Piet Huysentruyt
zo 18 feb. - 5:49
Dag 6
Reizen in Zuid- Afrika betekent ook letterlijk “reizen." Dat wil zeggen afstanden afleggen. Vanmorgen vertrokken uit het Addo Elephant Park, waar we in de vroege ochtend, rond 6 uur met de koffers in de hand nog net getuige waren van een heroïsch gevecht tussen een immens grote spin en een piepklein vogeltje dat daarin een geweldig smakelijk ontbijt zag.
Het vogeltje heeft zijn slag thuisgehaald. En hoe ik ook gruwel van spinnen, ik had het monsterlijk beest het liefst willen redden, maar ook die natuurelementen moet je respecteren. En zeker in een land als Zuid- Afrika word je geconfronteerd met de meedogenloosheid daarvan.
Maar goed. Het ging over afstanden. Vanmorgen de bus in om dan met een binnenlandse vlucht vanuit Port Elizabeth opnieuw naar Kaapstad te vliegen. Voor ons een heel avontuur, voor mensen hier de normaalste zaak.

We zijn doorgereden naar Franschhoek, een plek waar heel wat Franse Hugenoten, protestanten zich ooit gevestigd hebben. Een mooie en elegante plek. Sommigen van onze luisteraars/reisgenoten noemden het het Knokke van Zuid-Afrika. Ik kan ze geen ongelijk geven.
De reden waarom we hier naartoe zijn gekomen heeft een naam: Piet Huysentruyt. Hij start hier vanaf 28 februari een nieuw pop-up restaurant en wij mochten in primeur al eens even komen proeven. De tweede naam van Piet is entertainer en ook dat talent heeft hij hier nogmaals bewezen. Hij heeft ons op een ludieke manier geleerd hoe je op een hedendaagse manier een tomaat mozzarella maakt.

Maar de eerste naam van Piet Huysentruyt is zeker wel chef-kok. Met het adembenemende zicht op de bergen heeft hij ons een magistrale maaltijd bereid.
Magistraal en zeker niet alledaags, want wie van jullie heeft ooit als eens wrattenzwijn gegeten? Wij dus ondertussen. Een heerlijke combinatie tussen varkensvlees en wild.
Een probleem wel: we hadden ze de dag voordien nog in het Addo Park zien lopen. Lelijk als de nacht, maar toch met een zekere elegantie en met vermakelijke kontjes. Dan moet je even een knop omdraaien. Het feit dat Piet ze met liefde en respect bereid heeft, helpt dan wel.

Dit uitzicht, deze maaltijd... we hadden ons geen mooiere afsluiter van een weergaloze week Zuid-Afrika kunnen bedenken.

groep aan tafel