radio2 wijs
Radio2-presentatrice Sharon Slegers over haar maagverkleining: “Mijn maag is nog zo groot als een kiwi. Daar stop je niet meer zomaar alles in”
wo 4 mei - 1:30
“Sinds mijn tienerjaren heb ik altijd overgewicht gehad”, begint Sharon. “Maar mijn zelfbeeld leed daar niet onder. Ik vind mezelf nog altijd een mooie vrouw, ook al woog ik vlak voor mijn gastric bypass 117 kilogram.” Maar de extra’s kilo’s begonnen lichamelijk wel hun tol te eisen. “Ik heb twee kleine kinderen en wil met hen kunnen ravotten. En dat lukte niet meer. Mijn knieën begaven het onder mijn gewicht en volgens mijn arts maakte ik meer kans op hartfalen en diabetes. Toen wist ik: ik moet ingrijpen en wel nu.”
Weloverwogen beslissing
De ingreep zelf duurde bij Sharon een kleine twee uur. Het ontwaken herinnert ze zich nog goed. “Het eerste woord dat ik zei, was ‘pijn’. Want dat had ik wel. Het is ook niet zomaar een operatie natuurlijk. En de eerste pudding die ik in het ziekenhuis mocht eten was een echte eye opener. Ik had zoveel zin maar kreeg amper vier lepeltjes naar binnen, puur omdat mijn maag daarmee al was gevuld. Mijn maag is nog zo groot als een kiwi. Ik zal dus opnieuw moeten leren eten. Maar ik merk nu al dat mijn lievelingstrui wat losser begint te zitten en dat geeft me goede moed.”
Een maagverkleining komt met een pakketje regels. Zo moet Sharon elke dag vitaminen bijnemen, haar leven lang. Ook calcium neemt ze extra in. “Ik moet nu zes keer per dag kleine beetjes eten en vooral ook eiwitten. Als je op korte tijd veel gewicht verliest, wil je niet dat je spiermassa verdwijnt, daarom die eiwitten. En er zijn ook risico’s verbonden aan zo’n operatie, dat besef ik. Ik weet dat je maagzweren of darmproblemen kan krijgen. Anderen hebben last van haaruitval. Maar je moet voor jezelf de voor- en nadelen afwegen. Ik wilde opnieuw meer levenskwaliteit.”
Ook luisteraar Martine liet tien jaar geleden een maagverkleining uitvoeren en is daar nog altijd heel tevreden over. “Ik woog 99 kilogram en had last van hoge bloeddruk. Er zit ook diabetes in onze familie, dus moest ik wel iets ondernemen. We zijn nu tien jaar verder en mijn zelfbeeld is er gigantisch op vooruit gegaan. Ik weeg nu nog 57 kilogram.”
Luisteraar Johan ging dankzij een maagverkleining van 167 kilogram naar 88. “Mijn leven is een stuk makkelijker én goedkoper geworden. Zeker wat kleding betreft.”
Geen gebrek aan karakter
Zullen we meteen ook een misverstand uit de wereld helpen? Mensen met overgewicht die kiezen voor een maagverkleining zijn geen karakterloze watjes. “Je wil niet weten welke diëten ik de voorbije jaren allemaal heb geprobeerd, maar niets hielp echt”, vertelt Sharon. “Ik heb alles uit de kast gehaald, ging drie keer per week naar de fitness maar zonder resultaat. In vergelijking met de kilo’s die ik aankwam, at ik ook echt niet overdreven veel of fout. Ik lag heus niet de hele dag door chips en snoep te eten. Voor sommige mensen is diëten niet de oplossing.”
Wie kiest voor een maagoperatie wordt niet alleen bijgestaan door de chirurg. Je krijgt ook een uitnodiging voor een gesprek met een psycholoog. En dat is volgens luisteraar Annick geen overbodige luxe. “19 jaar geleden ging ik dankzij mijn maagring van 140 naar 70 kilo. Nu ben ik al enkele jaren stabiel op 82. Ook de mentale verandering is enorm. Je moet op een andere manier naar jezelf leren kijken. Zo liep ik uit gewoonte in de kledingwinkel nog altijd naar het rek met grote maten. Het duurt wel even voor je jezelf niet meer als volslank ziet. Psychologische begeleiding is daarom echt belangrijk.”
Voor Sharon is het nog even zoeken wat nog kan en wat niet meer. “Ik ken geen hongergevoel meer, omdat ik ook minder hongerhormoon aanmaak. Ik denk dat ik gerust twee dagen zonder eten zou kunnen. Het is dus proberen en zien wat mijn lichaam nog nodig heeft of verdraagt. Maar ik ben blij met mijn keuze. Ik moest voor mezelf zorgen en dat heb ik gedaan.”