Radio2 brengt Europa dichterbij
radio2 stelt voor
di 7 mei - 9:00

Alles over de Dag van Europa 2024 lees je hier!
Radio2 in Antwerpen
Op de Thomas More campus in Geel belichten we twee onderzoeksprojecten met Europese subsidies: de AlgMobil en herstelboerderijen voor kankerpatiënten. De AlgMobil kweekt microalgen die de duurzaamheid van de landbouw mee bevorderen, en herstelboerderijen geven kankerpatiënten letterlijk en figuurlijk meer ademruimte om te revalideren en hun dagdagelijks leven weer op te pikken.
Radio2 in Limburg
De jonge universiteit UHasselt heeft gretig gebruik kunnen maken van Europese steunprogramma’s om zich te ontwikkelen. Met de uitbouw van de ‘Health Campus’ in Diepenbeek, start de zorg van morgen vandaag al in Limburg. Ook het ondernemerschap dat bij de studenten wordt aangewakkerd zorgt voor baanbrekend werk in de provincie. Denk maar aan ‘Rejuvenate’, die een geneesmiddel ontwikkelde dat de veroudering kan tegen gaan en ‘Movelab’ waar bewegingsproblemen wetenschappelijk worden aangepakt bij kinderen, volwassenen maar ook topsporters.
Radio2 in Oost-Vlaanderen
In Oost-Vlaanderen is het gloednieuwe Provinciehuis in de Leopoldkazerne de plek waar je Europa beter kunt leren kennen. Scholen kunnen er didactisch materiaal en spellen ontlenen, en als burger leer je er werking van de Europese Unie kennen tijdens een gidsbeurt.
Oost-Vlaanderen heeft het dichtste auto-, spoor- en waterwegennet van heel Europa. Logisch dat de EU daar meer dan elders investeert in fietsinfrastructuur om die talloze hindernissen te overbruggen. Zo paste Europa ettelijke miljoenen bij om fietssnelwegen, fietsersbruggen en fietstunnels te bouwen. En ook de natuur wordt niet vergeten: het Interreg-project Natuur-Inbouw helpt ons de huizen goed te isoleren, zonder daarbij dieren hun woonplaats af te pakken. Dankzij neststenen bijvoorbeeld kunnen vogels in onze huizen blijven wonen, en blijft de biodiversiteit op peil.

Radio2 in Vlaams-Brabant & Brussel
De Middag in Vlaams-Brabant en Brussel zendt uit vanuit het Green Energy Park in Asse. De studio staat in de CO2-neutrale, realistische proeftuin waar ondernemers de nieuwste technologieën op vlak van duurzaamheid kunnen komen testen. Uniek in Europa. Maar wist je dat ook fietssnelwegen en hoppinpunten gerealiseerd worden met Europees geld?
Radio2 in West-Vlaanderen
Filip Ledaine trekt naar het Nelson Mandelaplein in Kortrijk, bovenop HeatNet. Dat is een warmtenet dat daar onder de grond zit en die aangelegd is om het zwembad, een aantal scholen en andere gebouwen in de buurt van warmte te voorzien en voor een groot stuk gefinancierd is door Europa. Er komen ook een aantal Erasmusstudenten langs om te vertellen hoe het was om West-Vlaanderen in te ruilen voor een buitenlandse stad.