Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top30

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Ramen van Jeroen Meus

ma 14 sep. - 8:00

In Japan eten ze misosoep of ramen zoals wij een pak friet halen. Dat is een 'pak' gezonder en het smaakt geweldig.

In Japan eten ze misosoep of ramen zoals wij een pak friet halen. Dat is uiteraard een pak gezonder en het smaakt bovendien geweldig.

De misopasta en het eekhoorntjesbrood in ramen zijn typische voorbeelden van ‘umami’, de 5e smaak die zo kenmerkend is voor de Japanse keuken.

Jeroen gebruikt groentebouillon en tofoe voor een vegetarische versie, maar je kan natuurlijk ook kippen- of vleesbouillon gebruiken en blokjes kip of varkensvlees toevoegen.

[ds nid:48104|build_mode:teaser]

Ingrediënten

De misosoep

  • 2 l groentebouillon
  • 100 g rode miso (pasta)
  • 8 g gedroogd eekhoorntjesbrood (porcini)
  • 200 g sluimererwten
  • 200 g shiitake
  • 200 g sojascheuten
  • 1 kleine paksoi
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode chilipeper
  • 20 g gemberwortel

Afwerken en serveren

  • 400 g tofoe (blok)
  • 270 g sobanoedels (boekweitnoedels)
  • 4 eieren
  • 4 lente-uitjes
  • 2 eetlepels gedroogd zeewier
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 1 eetlepel sesamolie

Bereiding

De misosoep

  1. Ontdooi en verwarm 2l groentebouillon.
  2. Houd de bouillon tegen het kookpunt aan op een heel laag vuur.
  3. Doe het gedroogde eekhoorntjesbrood en de misopasta bij de bouillon. Roer de pasta los met een garde zodat hij oplost in de bouillon.
  4. Pel de knoflook en rasp de tenen bij de bouillon. Snijd het chilipepertje in twee, verwijder de zaadjes en snipper de helft fijn. De andere helft bewaar je voor een andere bereiding. Doe de gesnipperde chili bij de bouillon. Schil de gember en rasp hem ook bij de bouillon.
  5. Snijd de sluimererwten in heel fijne lange reepjes. Verwijder het steeltje van de shiitakes en snijd ze in fijne plakjes. Was de paksoi en snijd het onderste deel weg. Snipper het witte deel fijn want dat heeft meer garing nodig. Hak de bladeren grof.
  6. TIP: Gebruik een kleine paksoi of de helft van een grote.
  7. Zeef de bouillon.
  8. TIP: De aromaten moeten uit de bouillon gezeefd worden, maar we gaan de bouillon zeker niet klaren.
  9. Zet water op in aparte pannen voor de sobanoedels en voor de eieren.

Afwerken en serveren

  1. Doe de sluimererwten, shiitake, paksoi en sojascheuten bij de bouillon. Voeg er het gedroogde zeewier aan toe.
  2. Kook de eieren 7 minuten zodat ze net niet hardgekookt zijn.
  3. Kook de sobanoedels (of noedels naar keuze) gaar zoals aangegeven op de verpakking. In dit gebruik ik sobanoedels die een kooktijd van 4 minuten hebben.
  4. Giet de noedels af in een vergiet.
  5. Snipper het lichtgroene en het witte deel van de lente-uien fijn.
  6. Snijd de tofoe in blokjes.
  7. Breng de bouillon op smaak met sojasaus en sesamolie en roer om.
  8. Verdeel de noedels over soepkommen. Schep er bouillon met groenten over.
  9. Pel de eieren en snijd ze in twee. Werk elke kom af met een ei, blokjes tofoe en gesnipperde lente-ui.

Naar de website van Dagelijkse Kost

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet