Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Raymond van het Groenewoud ondersteunt de Te Gek!?-campagne: "Ik gebruik het woord depressie niet meer lichtzinnig"

ma 27 sep. - 3:32

Het taboe rond psychologische problemen slopen. Dat is de missie van Te Gek!?. Dit jaar is depressie het centrale thema. En liedjeskunstenaar Raymond van het Groenewoud leent zichzelf en zijn diensten met plezier uit aan dat goede doel: "Ik zag bij een kennis hoe zwaar een depressie kan zijn."
© Radio 2

Glas meestal halfvol

Jezelf beschrijven is geen simpele taak, maar als Madam Cathérine zegt dat ze altijd gelukkig wordt door de verschijning van Raymond doet hij toch een poging: "Ik ben meestal vrolijk. Maar ik versta ook de kunst van mij te laten gaan in het negatieve. Ik versta gelukkig ook de kunst om te weten waar mijn ondergrens is. Wat helpt is dat ik mezelf kan uitlachen in die fase. Ik heb het geluk dat mij ook nog nooit iets heel zwaar is overkomen waardoor ik in een diep dal zou geraken."

Zwaar depressief is Raymond dus nog niet geweest. Maar hij heeft in zijn vriendenkring wel ondervonden wat een depressie kan doen. "Ik heb een kennis die in de fase van depressie kwam. Ik heb toen gezien hoe zwaar het leven kan wegen en dat je in een situatie terecht komt waarin je jezelf niet meer kan helpen. Sindsdien gebruik ik het woord ook niet meer lichtzinnig".

Droevig is makkelijker

Zoals bij veel artiesten is het eigen leven voor Raymond een inspiratiebron voor zijn muziek. Hij vindt het eenvoudiger om een nummer te schrijven dat wat triest is: "Het is al te makkelijk om een somber of weemoedig lied te maken. In film geldt dat ook denk ik. Het is veel moeilijker om iets levenslustig juist te krijgen. Je moet daar een bepaalde energie voor hebben. En je moet jezelf niet beliegen."

Een van de nummers van Raymond dat op het eerste zicht vrolijk is, is 'Gelukkig Zijn'. Maar dan heb je nog niet goed naar de tekst geluisterd: "Ik zat toen in een kortstondige moeilijke periode. Ik had geen werk en mijn lief had geen tijd. En vooral dat gebrek aan werk was voor mij toen heel lastig." Raymond gaat voor Te Gek!? op tournee langs instellingen. Maar hij gaat niet alleen droevige of melancholische nummers spelen: "Ik heb er wel wat, maar ik denk niet dat het een fijn concert zou zijn als ik die allemaal achter elkaar zou spelen." 

Een lied moet echt en waarachtig uit mij komen. Ik heb de organisatie uit mijn repertoire laten kiezen. En daar kwam 'Het is zo lekker zonder zwart gemoed' uit.

— Raymond van het Groenewoud

Het is zo lekker

Het campagnelied van dit jaar van Te Gek!? komt uiteraard ook van Raymond. De organisatie had eerst gevraagd of hij een nummer rond de thematiek wou schrijven. Maar daar is Raymond niet goed in: "De ervaring heeft mij geleerd dat ik niet op commando of op aanvraag een lied kan maken voor een campagne. Ik ben er achteraf nooit tevreden over. Een lied moet echt en waarachtig uit mij komen. Ik heb de organisatie uit mijn repertoire laten kiezen. En daar kwam 'Het is zo lekker zonder zwart gemoed' uit."

Raymond trekt voor Te Gek!? de komende maanden op tournee langs instellingen voor mentale gezondheid. "Het worden intieme concerten met mezelf alleen aan de piano of de gitaar. Ik ben daar nu nog eens extra voor aan het studeren!"

Alle info over de Te Gek!? vind je op deze site!

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet