
de madammen
Recept: Côte à l'os op de barbecue met gebruinde kruidenboter
za 1 mei - 1:01
Een groot stuk vlees kan bijna niet ontbreken op je barbecue! Met dit recept van Messy Chef Jelle Beeckman breng je deze klassieker zeker tot een goed eind.

Dit heb je nodig (voor 4 personen)
- 1 côte à l'os met been (1 tot 1,5 kg)
- Scheutje neutrale olie
- Peper en zout
- 200 gram hoeveboter
- 1 teen look
- Kruiden naar keuze: paar laurierblaadjes, takje rozemarijn, salie,…
- Grof zeezout
Optioneel: Een vleesthermometer
Aan de slag!
- Verwarm de oven op 100 graden. Kruid het vlees rijkelijk met peper en zout.
- Leg het vlees op het rooster (dus niet in een ovenschaal) en gaar het vlees ongeveer 2 à 3 uur. Heb je meer tijd dan kan je de oven ook op 60 graden zetten en langer garen. Door het vlees vooraf te garen langs de binnenkant hoef je het maar af te werken wanneer de gasten er zijn. Door de langzame garing blijft je vlees mooi sappig en op de krijg je een mooie, krokante korst op de barbecue.
- Heb je een vleesthermometer, gebruik die dan zeker. Voor saignant moet je een temperatuur hebben van 45 graden, voor bleu chaud 40 graden en voor à point 50-55 graden.
- Doe de boter in een vuurvast sauskommetje en warm ergens aan de zijkant van de barbecue op. Voeg kruiden toe zoals look, laurier,… en laat de boter rustig bruin worden.
- Wrijf de steak in met olie (niet te veel) en kruid opnieuw met peper en zout. Leg het vlees op een heet rooster op het warmste stuk van de barbecue. Draai het vlees na 2 minuten om (niet vroeger of het blijft misschien plakken) en gaar dan nog eens 2 minuten (voor saignant).
- Laat het vlees nog een minuut rusten op de snijplank en snijd dan in fijne plakjes. Kruid met zeezout en giet er een beetje van de bruine kruidenboter over.