
de madammen
Recept: gebakken kalkoen met bospaddenstoelensaus, kastanjes en kroketjes
radio2 kerst
di 27 dec. - 1:49
Kalkoen met Kerst? Ga voor deze snelle variant van Messy Chef Jelle Beeckman en Cathérine Vandoorne. Op een half uurtje zit je aan tafel. Smakelijk!

Dit heb je nodig
- 800 gram kalkoengebraad of filet
- 1 sjalotje
- 1 teen look
- 200 ml kippenbouillon
- Scheutje cognac of whiskey
- 200 ml volle room, minstens 35 %
- 400 gram paddenstoelen, kastanjechampignons en een mengeling)
- 150 gram gekookte kastanje, bijvoorbeeld in blik of bokaal
- Een half bosje platte peterselie
- 1 laurierblad
- Een halve citroen
- Boter
- Optioneel: rozemarijn en tijm
- Peper en zout
- 1 zak kroketjes
Aan de slag (30 minuten)
- Neem een grote pan, we maken hier alles in klaar.
- Snijd het vlees in stukken. Kruid met peper en zout. Smelt de boter en bak de kalkoen krokant. Als het vlees bijna gaar is, haal je het uit de pan.
- Snijd de sjalot en look fijn. Kuis de paddenstoelen, niet onder water! Snijd ze eventueel in kleinere stukken.
- Smelt opnieuw een klontje boter in dezelfde pan. Bak de paddenstoelen aan op een vrij hard vuur zodat ze mooi kleuren. Kruid met peper en zout. Voeg daarna de look, laurier en sjalot toe en laat die meebakken. Heb je thuis nog wat tijm of rozemarijn staan, dan mag je dat ook toevoegen.
- Blus met de whiskey. Laat voor de helft inkoken, tot het merendeel van de alcohol eruit is. Voeg de kippenbouillon en room toe. Snijd de kastanjes in stukken en voeg ze toe aan de saus.
- Voeg de kalkoen terug toe en laat nog even doorkoken tot je een mooie, dikke saus hebt.
- Snijd de peterselie fijn en strooi over het geheel. Werk af met een paar druppels citroensap.
- Frituur de kroketjes en serveer.