Recept: maak roomsoezen zoals Peter Hermans!
ma 26 dec. - 11:53

Dit is het recept voor ongeveer 60 stuks.
Soezendeeg
- Breng 5 dl water aan de kook met 250 gram hoeveboter, een snuifje zout en een soeplepel kristalsuiker.
- Voeg als alles kookt en de boter opgelost is, 375 gram patisseriebloem toe, roer stevig op het vuur met een houten lepel tot het deeg een ‘bol’ vormt.
- Stort daarna in een andere kom (of keukenrobot met vlinder) en roer 10 (of 11 als het kleine zijn) eieren, stuk per per stuk eronder tot ze één voor één opgenomen zijn in het deeg.
- Vul een spuitzak (koop grote wegwerpbare) en spuit op een bakplaat (heb je geen antikleefbakplaat dan leg je een vel boterpapier of een bakmatje op de bakplaat) kleine ronde soesjes –20 à 25 minuten afbakken in een voorverwarmde (liefst hete lucht)oven op 200 graden.
Banketbakkersroom:
- Warm 1,5 l volle melk op.
- Breng 0,5 l room (40 procent vetgehalte) samen aan de kook met 200 gram suiker met 50 gr vanillesuiker en een vanillestok.
- In een andere pot: (nog eens) 250 gr suiker, 200 gr vanillebloem, 4 eidooiers en lauwe melk (van de melk die aan het opwarmen is). Dit stevig mixen tot een glad mengsel en als de melk met room bijna aan het koken is, dit mengsel al roerend toevoegen en stevig blijven roeren met een klopper tot het geheel kookt.
- Haal de banketbakkersroom onmiddellijk van het vuur en voeg enkele klontjes gezouten boter toe (tip van Roger Vandamme).
- Giet het mengsel in een kom en leg een vel vershoudfolie op de banketbakkersroom – zo krijg je geen velletje op de crème.
Chocoladetopping
Breng 20 cl room aan de kook, voeg 250 gram fondantchocolade toe (niet op het vuur laten staan). De hoeveelheid chocolade schat je zelf in – het mag geen saus zijn, dus iets dikker. Ook hier enkele klontjes hoeveboeter toevoegen (mag ook gezouten zijn), roeren en de topping is klaar.
Afwerking
Maak een gaatje aan de onderkant van de gebakken soes, vul op met de banketbakkersroom (spuitzak met metalen mondje) en dop de bovenkant in de chocoladetopping.
Smakelijk!
Tip van de chef: Als ze vers zijn gemaakt en geen koelkast hebben gezien dan smaken ze nog beter. Bewaren voor later doe je het best wel in de koelkast.