Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top30

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Recept: maak roomsoezen zoals Peter Hermans!

ma 26 dec. - 11:53

De roomsoezen van Radio2 Top30 presentator Peter Hermans zijn al jaren regelmatige kost op de redactie van Radio2. Als Peter langskomt met zijn versgebakken soezen is hij de beste vriend van iedereen en wordt het voornemen voor een betere lijn aan de kant geschoven. Ook in Roeselare kwam hij langs met een lading soezen tijdens de Radio2 Top2000! De collega’s zagen dat het goed was en lieten zich nog maar eens gaan.
Soezen

Dit is het recept voor ongeveer 60 stuks.

Soezendeeg

  • Breng 5 dl water aan de kook met 250 gram hoeveboter, een snuifje zout en een soeplepel kristalsuiker.
  • Voeg als alles kookt en de boter opgelost is, 375 gram patisseriebloem toe, roer stevig op het vuur met een houten lepel tot het deeg een ‘bol’ vormt.
  • Stort daarna in een andere kom (of keukenrobot met vlinder) en roer 10 (of 11 als het kleine zijn) eieren, stuk per per stuk eronder tot ze één voor één opgenomen zijn in het deeg.
  • Vul een spuitzak (koop grote wegwerpbare) en spuit op een bakplaat (heb je geen antikleefbakplaat dan leg je een vel boterpapier of een bakmatje op de bakplaat) kleine ronde soesjes –20 à 25 minuten afbakken in een voorverwarmde (liefst hete lucht)oven op 200 graden.

Banketbakkersroom:

  • Warm 1,5 l volle melk op.
  • Breng 0,5 l room (40 procent vetgehalte) samen aan de kook met 200 gram suiker met 50 gr vanillesuiker en een vanillestok.
  • In een andere pot: (nog eens) 250 gr suiker, 200 gr vanillebloem, 4 eidooiers en lauwe melk (van de melk die aan het opwarmen is). Dit stevig mixen tot een glad mengsel en als de melk met room bijna aan het koken is, dit mengsel al roerend toevoegen en stevig blijven roeren met een klopper tot het geheel kookt.
  • Haal de banketbakkersroom onmiddellijk van het vuur en voeg enkele klontjes gezouten boter toe (tip van Roger Vandamme).
  • Giet het mengsel in een kom en leg een vel vershoudfolie op de banketbakkersroom – zo krijg je geen velletje op de crème.

Chocoladetopping

Breng 20 cl room aan de kook, voeg 250 gram fondantchocolade toe (niet op het vuur laten staan). De hoeveelheid chocolade schat je zelf in – het mag geen saus zijn, dus iets dikker. Ook hier enkele klontjes hoeveboeter toevoegen (mag ook gezouten zijn), roeren en de topping is klaar.

Afwerking

Maak een gaatje aan de onderkant van de gebakken soes, vul op met de banketbakkersroom (spuitzak met metalen mondje) en dop de bovenkant in de chocoladetopping.

Smakelijk!

Tip van de chef: Als ze vers zijn gemaakt en geen koelkast hebben gezien dan smaken ze nog beter. Bewaren voor later doe je het best wel in de koelkast.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet