Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top30

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Recept: sint-jakobsnoten met prei en blanke botersaus

In de keuken

do 11 nov. - 8:00

Meestal wordt de sint-jakobsschelp ontschelpt verkocht als sint-jakobsnoten, al dan niet met de rode koraal (de voet). Sint-jakobsnoten zijn vers (per vliegtuig aangevoerd) en diepgevroren te koop. Koop bij de visboer zo groot mogelijke sint-jakobsvruchten. Elke sint-jakobsvrucht heeft een noot en een voet. De voet ziet eruit als een rode halve maan, de noot als een witte cilinder.
© Canva

Wat heb je nodig: (voor 4 personen)

  • 20 sint-jakobsschelpen
  • een klontje boter
  • fleur de sel
  • 2 dl visfumet of kippenbouillon

Voor de groenten:

  • het wit van 2 preien
  • 1/2 citroen

Voor de botersaus:

  • 2 sjalotten
  • een klein klontje boter
  • 1 dl droge witte wijn
  • 1 eetlepel room
  • 125 g natuurboter,
  • peper en zout
  • een paar druppels alcoholazijn
  • dille
  • kervel

Aan de slag!

Was de sint-jakobsvruchten zorgvuldig en droog ze op e'en keukenpapier.

Snijd het wit van de prei in kleine stukjes.. Giet vier eetlepels van de bouillon in een pannetje, voeg de prei toe en breng aan de kook. Zet het deksel op de pan. Laat de prei in vijf minuten beetgaar worden.

Maak de saus. Laat op het vuur, in een pan met dikke bodem, eerst een sjalot opstoven in wat boter. Leng na vijf minuten aan met de witte wijn. Laat inkoken tot er geen vocht meer in de pan overblijft. Doe er de room de pan bij. Laat even inkoken tot op de helft en zet de pan van het vuur. Voeg de koude stukjes natuurboter toe. Werk de saus op met een garde tot alle boter is verdwenen. Zet de saus nog even op het vuur en laat opwarmen onder hevig geklop van de garde. Laat niet meer laten koken. Voeg om af te werken een paar druppels gewone alcoholazijn toe. Breng op smaak met peper en zout.

Warm de groenten op in de bouillon.

Bak de sint-jakobsnoten in een beetje boter op hoog vuur in een braadpan met antikleeflaag. Twee tot drie minuten aan elke zijde volstaan. kruiden met een beetje fleur de sel.

Verdeel de gezeefde groenten over de borden. Leg er de gebakken sint-jakobsnoten op. Giet de saus eromheen. Werk af met pluksels van dille en kervel.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet