
Zot Veel Vakantie
Recept: vlaswijting met ratatouille, gazpacho en doperwtjes
do 2 jul. - 9:00

Vlaswijting wordt soms ook witte koolvis of pollak genoemd. Hij behoort tot de familie van de kabeljauwachtigen. Ze hebben een donkergekleurde zijlijn en donkere vinnen. Onze Belgische vissers voeren zo’n 150 ton vlaswijting per jaar aan. Het is een perfect alternatief voor de populaire kabeljauw. Deze vis is op zijn best van mei tot januari. Door de vaste structuur kan hij in elke bereiding kabeljauw vervangen, al heeft hij misschien wel wat extra kruiding nodig. Vlaswijting is een eenvoudige vissoort die graatloos geserveerd kan worden, waardoor hij zeker door kinderen gesmaakt wordt.
Dit heb je nodig (vier personen)
- 240 gram filet van vlaswijting met vel
Voor de gazpacho
- 400 gram honingtrostomaten
- 3 teentjes look
- peper en zout
Voor de ratatouille
- 1 venkel
- 2 rode puntpaprika
- 1 lente-ui
- 1 kleine courgette
- 20 gram geroosterde zonnebloempitten
- 10 gram geroosterde pompoenpitten
- Half teentje look
Afwerking
- 120 gram verse doperwten
- 30 gram verse tuinbonen
- Boter
- 1 pijpajuin
- Verse tuinkruiden
Aan de slag!
- Spoel de honingtrostomaten, mix ze met de teentjes look tot een mooie gazpacho. Werk af met peper en zout. Wrijf door een zeefje en zet koel.
- Rooster de rode puntpaprika onder een hete grill en snij hem samen met de andere groenten fijn. Stoof ze kort aan met de look in wat olie. Voeg de geroosterde pitten toe en hou apart.
- Dop de erwtjes en tuinbonen en kook kort. Kruid ze mooi af en verhit met een klein beetje boter. Indien je diepvrieserwtjes en -tuinbonen gebruikt, volstaat het om deze te verhitten met een beetje boter.
- Kruid de vlaswijting door hem gedurende vijf minuten in licht gezouten water te pekelen en daarna met peper te bestrooien. Bak de vis kort aan in boter en olie op de velkant, draai hem in de pan en lepel constant wat braadvocht erover tot hij gaar is. Schik de erwtjes op de vis.
- Dresseer de ratatouille op een bord, leg de vlaswijting erop en doe de gazpacho er mooi rond. Werk af met verse tuinkruiden.