Recept: zo maak je de lekkerste nieuwjaarswafeltjes!
aha
di 3 jan. - 2:41

"Toen ik van Limburg naar Kortrijk verhuisde had ik nog nooit van ‘lukken’ gehoord, laat staan van ‘kezjoarkes’ zoals ze in de regio Oudenaarde worden genoemd", vertelt Peter Hermans. "De ‘kezjoarkes’ van tante Ghislaine, de tante van mijn partner, zijn legendarisch. Tante is nu diep in de 80 en ze bakt nog elk jaar voor haar kinderen en kleinkinderen en kijk: eindelijk mag ik het recept delen! Probeer ze zeker eens uit. Als je ’t op de juiste manier doet kunnen ze alleen maar ‘lukken’!"
Dit heb je nodig (voor 25 wafeltjes)
- 250 gr margarine (boter kan ook maar dan zijn ze net wat vettiger)
- 325 gr patisseriebloem
- 300 gr kristalsuiker
- 3 eieren (dooier en eiwit van elkaar scheiden)
- 4 soeplepels (of 4 pakjes) vanillesuiker
- Scheut rum (mag zeer sterke zijn😊)
Aan de slag
Het deeg
Dat kan met de hand, maar ook met de keukenmachine.
- De margarine smelten op een zacht vuur en laten afkoelen tot lichaamstemperatuur. De vetstof mag niet te heet zijn als je ze aan het deeg toevoegt.
- In de grote pot van de keukenmachine klop je het eiwit stijf met de klopper – daarna doe je het in een andere pot.
- In de pot van de keukenmachine voeg je bloem, suiker, eidooiers, vanillesuiker samen. Er mogen nog wat restanten van het opgeklopte eiwit in aanwezig zijn.
- Met de ‘vlinder’ (of kneder) kneed je dit deeg en je voegt de lauwe gesmolten boter straalsgewijs toe.
- Blijven kneden – een scheut rhum toevoegen aan het deeg en daarna het opgeklopte eiwit aan het deeg toevoegen.
Als het deeg klaar is dan laat je het een dag (of nacht) rusten in de koelkast.
Wafels bakken:
Gebruik een plat wafelijzer dat geschikt is voor het bakken van dunne wafeltjes.
- Laat het wafelijzer opwarmen op de hoogste temperatuur
- Haal het deeg uit de koelkast en maak kleine bolletjes van het deeg (maat van een dikke knikker). Als het deeg nog plakt en je kan moeilijk bollen draaien dan kan je ook quenelles maken met twee koffielepels.
- Bak de bolletjes (per twee) af gedurende 4 minuten per baksessie.
- Haal de wafels uit het ijzer, leg ze een paar minuten op een snijplank (of bakpapier) zodat ze harder worden en laat ze daarna verder afkoelen op een rooster.
Top tip:
Bewaar de wafeltjes in een oude blikken koekjesdoos van de bomma. Leg een vel keukenpapier op de bodem met een klontje suiker (tegen het vocht) en je kan even verder. Tenzij je ze zo lekker vindt dat ze de avond niet halen.
Smakelijk!