
radio2 wijs
Relatietherapie: wat is het en werkt het?
do 9 nov. - 6:42

Wanneer ga je het best in therapie?
Er hoeft niet per se een groot probleem te zijn om als koppel naar een therapeut te gaan, stelt Vanessa meteen. “Als het jullie bijvoorbeeld niet lukt om goed te praten of iets uit te praten, kan het wel interessant zijn om er een derde, onafhankelijke persoon bij te betrekken. Ik noem dat ‘traffic control’. Je haalt er iemand bij die het gesprek kan sturen, en ervoor zorgt dat het voor beide partijen veilig en in evenwicht is.”
Vaak worden therapeuten pas op het allerlaatste moment ingeschakeld, hoor je weleens. Wanneer de relatie bijna op sterven na dood is. “Maar wanneer de twee partners bereid zijn om te werken aan hun relatie, is de slaagkans voor mij al 90%. De bereidwilligheid is voor mij de enige en belangrijkste voorwaarde”, zegt Vanessa.
Werkt het?
Ook luisteraar Naïma ging in relatietherapie, twee keer zelfs. Toch heeft haar relatie het niet gehaald. “Maar ondanks dat vond ik de therapie zeker niet onsuccesvol", vertelt Naïma. "Het heeft geholpen om dingen te kunnen verwoorden die ik in mijn relatie niet verwoord kreeg. Die onderhuidse spanningen en frustraties zijn niet gezond. Dankzij therapie verbeterde onze relatie én communicatie, ook al zijn we nu uit elkaar.”
Relatietherapeute Vanessa Muyldermans beaamt: “Als we gaandeweg de therapie zien dat het toch niet lukt, dan is het best om elkaar liefdevol en respectvol los te laten. Wetende dat zowel jij als je partner heel hard je best hebt gedaan.”
Wanneer beide partners bereid zijn om te werken aan hun relatie, is de slaagkans al 90%.
Wat haal je eruit?
Luisteraar Els ging in relatietherapie terwijl de relatie al voorbij was. Want ook dat kan, bijvoorbeeld wanneer je samen kinderen hebt. “Mijn ex-vrouw hebben een dochter. We zochten professionele hulp om het co-ouderschap zo goed mogelijk te regelen. Uiteindelijk werd het relatietherapie. Die heeft de lucht doen opklaren tussen ons en veel boosheid weggehaald. Ik heb nu een nieuwe relatie. Mocht het ooit nodig zijn, dan sta ik er meteen opnieuw voor open om in therapie te gaan."
Wat als één van de twee het niet wil?
Wil je aan je relatie werken, dan doe je dat uiteraard het best met z'n tweeën, vindt Vanessa. “Vraag of je partner het een kans wil geven. Ik krijg vaak koppels over de vloer waarvan één van de twee partners helemaal niet enthousiast is, maar op het einde van het gesprek toegeeft dat het beter meeviel dan gedacht. En néén, het zijn zeker niet alleen maar mannen die tegen hun zin meegaan. Het is fifty-fifty.”
En wat als je partner absoluut niet te overtuigen valt? “Dan kan je natuurlijk zelf wel met iemand gaan praten over je relatie. Dan spreken we niet van relatietherapie, maar van individuele therapie. Individuele therapie kan je ook helpen om te ventileren, om te onderzoeken wat jij zélf binnen je relatie kan aanpakken. Het gebeurt ook dat partners daardoor geprikkeld en nieuwsgierig worden en uiteindelijk tóch volgen.”
Hoeveel betaal je?
En hoeveel kost zo’n sessie eigenlijk? “Voor een koppelsessie trek ik 75 minuten uit. Overdag betaal je daar 85 euro voor, en ’s avonds en op zaterdag 95 euro. Dat is nog altijd minder dan een echtscheiding. En een goede relatie is toch onbetaalbaar?”, lacht Vanessa Muyldermans.