Restauratie uurwerk Antwerpse kathedraal: "Geduld is een schone deugd"
do 30 jan. - 2:55
Alle delen van de wijzerplaat van het kathedraaluurwerk liggen momenteel gestockeerd in de werkplaats van Clock-O-Matic. De vorige restauratie is ondertussen 30 jaar geleden en omdat nu de volledige toren van de Antwerpse kathedraal in de steigers staat, wordt ook de klok opnieuw onder handen genomen. "Nadat alles gezandstraald is met glaspareltjes komt er een grondlaag op en pas daarna de goudlak", legt ingenieur Karin Baudemprez uit. "Na het vergulden gebruiken we een soort lijm om op de lak goudblaadjes van 8 op 8 cm te kleven."
Geduld en tijd
De restauratie van de kathedraalklok vraagt veel geduld en ook tijd. Het gaat over een wijzerplaat van 6,9 meter doorsnede en de cijfers zijn 1,35 meter hoog.
Onze reporter ontmoet ook Ann die net bezig is met het vergulden van de siertekens op de wijzerplaat. "Je moet er heel veel geduld voor hebben want het is een precisiewerk", legt ze uit. "Je moet het natuurlijk ook graag doen want je bent er wel een hele tijd mee bezig. In 't begin deed ik over één stuk vier uur, nu is dat nog maar drie uur", lacht ze. "Ik ben wel heel trots dat ik hieraan mag meewerken. Als alles weer op zijn plaats hangt, maak ik zeker eens een tripje tot in Antwerpen."
Wanneer klaar?
Als alles klaar is in het atelier en de bouwheer zijn akkoord geeft, gaat werfleider bij Clock-O-Matic Rik Van Rymenant met zijn team de stellingen van de kathedraal van Antwerpen op om het uurwerk weer op de toren te monteren.
"Zoals het er nu naar uitziet, wordt dat iets voor het einde van dit jaar maar uiteindelijk blijft dat toch nog afwachten", zegt hij er meteen nog wijselijk bij.
mannen op stelling kathedraal