
de madammen
Reu of teef? Volgens Chris Dusauchoit doet het geslacht van je hond er niet toe
wo 2 sep. - 0:41

Als je overweegt een hond aan te schaffen dan moet je daar eerst heel goed over nadenken. Heb je er tijd genoeg voor? Heeft de hond genoeg ruimte bij je thuis? Kan en wil je er genoeg mee bezig zijn?
Eenmaal je over al deze vragen goed hebt nagedacht dan sta je voor de volgende keuze: een reu (mannetje) of een teefje (vrouwtje)? Er gaan heel wat verhalen de ronde over de verschillen tussen een een reu en een teefje, maar kloppen die verhalen ook?
Volgens Chris dus absoluut niet. Er is geen enkel bewijs dat het ene geslacht gehoorzamer, aanhankelijker of trouwer is dan het andere. Veel belangrijker dan het geslacht is het ras, het verleden van de hond en de aanleg.
Maar wat met hormonen?
Een teef die niet gesteriliseerd wordt, is natuurlijk twee keer per jaar loops. En dan wil die ontsnappen want die wil naar een reu toe. Niet-gecastreerde reuen willen trouwens ook niets liever dan naar die loopse teef in de buurt toe gaan. Bij het wandelen merk je natuurlijk ook een verschil: een teefje zal zich één keer neerzetten om te plassen, terwijl een reu zijn pootje moet opheffen aan elke lantaarnpaal en elke hoek van de straat...
Er is ook een verschil in de aandoeningen die ze kunnen krijgen. Teven kunnen bijvoorbeeld een vorm van borstkanker krijgen of die kunnen schijnzwanger worden.
Maar die fysieke verschillen lijken zich nergens in het karakter door te zetten.

Sporthonden zijn vaak reutjes
Honden die ingezet worden bij sporten zoals het mushen (door de sneeuw rijden met een slee die getrokken wordt door honden), dat zijn vaak reuen. Daar zal je nooit een ongesteriliseerde teef zien tussen staan, want als die loops wordt is er met je hele span niets meer aan te vangen.