Romeins eten in bistro van Gallo-Romeins museum in Tongeren
vr 20 sep. - 0:34
Foodarcheoloog Jeroen Van Vaerenbergh noemt de gerechten "een smaaksensatie die hem terugbrengt naar 2000 jaar geleden."
"In de Romeinse tijd werden er bijvoorbeeld veel maaltijdsoepen gemaakt", vertelt Van Vaerenbergh, "met als ingrediënten vooral granen en bonen. De maaltijdsoepen stonden bovendien overal in het Romeinse Rijk op het menu en hebben het rijk mee groot gemaakt."
Eten zonder vork
"In de Romeinse maaltijdsoep zitten veel groenten. Wij zouden het waarschijnlijk een minestrone noemen", gaat Van Vaerenbergh verder. "De ingrediënten die erin zitten waren zeker aanwezig in de Romeinse tijd: bonen, wortel, kool en pastinaak. Voor een soep gebruikten de Romeinen een lepel. Andere gerechten aten ze met brood. Dat brood was nodig om het voedsel te kunnen opscheppen."
Puls of Romeinse maaltijdsoep
Ook exclusieve gerechten
"Gerechten met pijnboompitten bijvoorbeeld waren er ook. Maar die pijnboompitten moesten ingevoerd worden en daardoor waren die gerechten exclusief. Pijnboompitten werden bijvoorbeeld toegevoegd aan balletjes van varkensgehakt, en op smaak gebracht met koriander. Koriander was een kruid dat op dat moment veel voorkwam."
Isicia Omentata of Romeinse gehaktballetjes
Meloen als dessert
"We vinden bij opgravingen in Tongeren ook regelmatig pitten van meloen terug", vertelt Van Vaerenbergh. "Meloen was dus zeker een gerecht dat de Romeinen ook al aten. Ze brachten het fruit op smaak met zwarte peper en dat is misschien een gekke combinatie. Maar zoet en peper, blijkbaar was dat een favoriete combinatie bij de Romeinen!"
Meloen en honing gezoete wijn of conditum