Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

  • Antwerpen

mis niets!

Aha!

Radio 2 stelt voor

consument

Erop uit

Ronsenaar bedenkt "de beste uitvinding sinds de lucifer", na 20 minuten brandt elk vuur

do 24 okt. - 10:00

Johan Van Driessche uit Ronse is de bedenker van de 'Cylfi', een houtblokje dat elk haardvuur of barbecue laat branden. "Iedereen kent wel de frustratie wanneer het haardvuur dooft net wanneer je in de zetel zit of de barbecue niet wil branden als de gasten aankomen", zegt uitvinder Johan. Aan die ellende komt nu dus een einde.

Met de Cylfi kan je elk vuur eenvoudig aansteken. "Je legt het op het vuur, steekt hem aan en 25 minuten later heb je een goed brandend vuur. Zo simpel is het", uitvinder Johan Van Driessche is enthousiast en hoopt dat de Cylfi wereldwijd doorbreekt.

Geen rook, wel vuur

Iedereen kent de frustratie die ook uitvinder Johan had: "Ik had bezoek en had mijn haardvuur aangestoken. Toen ik terug kwam bij het vuur was er alleen maar rook, het papier was maar voor de helft verbrand, enkele stukjes hout waren verkoold. Maar vooral er was geen vuur. En ik dacht dat moet toch beter kunnen." Johan bedacht dus een oplossing en ging aan het experimenteren.

Testen, testen, testen en nog eens testen

Ontwerper Johan liet zich inspireren en bedacht een manier om elk vuur aan te steken. "Op vakantie in Vietnam zag ik dat ze kookten op typische vuurtjes met gaten in, dus dat heb ik proberen na te doen." Maar de uiteindelijke Cylfi kwam er pas na de nodige experimenten: "Het model dat we nu gebruiken werkt perfect, maar dat is het eindresultaat van anderhalf jaar testen. Ik heb toen vaak veel rook veroorzaakt, tot groot jolijt van de buren."

Je legt gewoon de Cylfi op de blokken, je steekt hem aan en je bent gerust

— Johan Van Driessche, uitvinder van Cylfi

Afvalhout krijgt nieuw leven

Jens Meuleman neemt het productiegedeelte op zich: "Ik ben boomexpert, dus ik ken wel wat van hout. Ik heb gezocht naar de ideale houtsoort voor de Cylfi." Maar niet enkel de houtsoort is van belang, maar ook de afkomst van het hout. "Ons product is ecologisch, we gebruiken afvalhout. Dat is hout dat geen economische waarde meer heeft en daar maken wij Cylfis van."

Vuur stoken voor dummies

Zelfs verkopers van open haarden zijn enthousiast over de Cylfi gaat Jens verder: "Nieuwe klanten sukkelen vaak om hun haardvuur aan te steken. Wij hebben een paar staaltjes gegeven aan de verkopers en die geven ze nu gewoon mee met de klanten. Nu moeten de verkopers niet meer langsgaan om te tonen hoe je een hardvuur aansteekt, maar geven ze gewoon een Cylfi mee".

De Cylfi is momenteel enkel online te koop op de website van Cylfi, maar Johan en Jens willen graag hun wondermiddel wereldwijd verkopen.

Bekijk hieronder hoe het werkt.

Meer zoals dit ..

Blijf op de hoogte

& wees als eerste bij voor tickets, meet and greets of gewoon de nieuwe podcasts.

Volg ons op

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet