
de inspecteur
'Rook' in je eten
wo 5 mrt. - 6:54

Inspecteur Decaluwé ontdekte onlangs een vreemd ingrediënt in zijn filet de saxe, namelijk ‘rook’. Op andere voedingswaren zie je ook wel eens 'rookaroma' staan.
Rook en rookaroma, komen geregeld voor bij de ingrediënten van je gerookte zalm, of van rookworst, of spek, of andere charcuterie. Er bestaat zelfs gerookte kaas, en de gerookte chips die kennen we ook allemaal.
‘Rookaroma’ is een ingrediënt dat toegelaten is in alle gerookte voeding. Het is een vloeistof die wordt gewonnen uit echte rook die gefilterd is en waar alle schadelijke kankerverwekkende stoffen uit gehaald zijn. De vloeistof kan dan toegevoegd worden aan verschillende voedingswaren als chips, vis, vlees, soepen en dergelijke.
Er zijn maar een klein aantal bedrijven die rookaroma mogen maken, omdat Europa zeer strenge regels heeft opgelegd daaromtrent.
Rook of ‘gerookt’ kan ook bij de ingrediënten vermeld staan op een verpakking. Dat betekent dat de voedingswaren gerookt zijn op een meer traditionele manier in een industriële rookkamer, met afgekoelde rook. Daar bestaat en klein risico dat er nog kankerverwekkende PAK’s (polycyclische aromatische koolwaterstoffen) in de voeding achter blijven. Europa heeft wel strenge maximumgrenzen om die PAK’s aan banden te leggen.
De ‘rookaroma’s’ zijn daarom gezonder dan de ‘rook’.
Rook geeft een geur, maar toch kan je die smaken omdat de smaakpapillen op de tong en onze neus zeer goed samenwerken. Onze hersenen brengen de informatie van de neus en van de tong samen en besluiten dat het om een aardbeismaak gaat, of om vanilleyoghurt, of om gerookte zalm, …
Meer info over de regelgeving van Volksgezondheid in erband met rookaroma’s vind je HIER.