Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top30

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: radio2 spits

radio2 spits

Ruud Hendrickx over de Dikke Van Dale: "We krijgen voor nieuwe woorden nog steeds tips van informanten"

di 22 mrt. - 4:37

De 16de editie van de Dikke Van Dale, officieel 'Van Dale Groot Woordenboek Van De Nederlandse Taal', komt uit. Ruud Hendrickx is de taalraadsman van de VRT, maar sinds 2009 is hij ook de hoofdredacteur van die Dikke Van Dale. Hij doet bij Radio 2 Spits een paar leuke weetjes uit de doeken over de Dikke.

Hoe dik is de Dikke?

De nieuwste editie van de Dikke Van Dale telt maar liefst 5.252 pagina's waar 251.125 trefwoorden instaan. Een serieus dik boek dus. Al is die niet altijd zo dik geweest. De eerste editie uit 1864 was ongeveer zes centimeter dik. De Bijbel was toen dikker dan het woordenboek. Maar in de loop der jaren is hij steeds omvangrijker geworden.

De naam 'de Dikke' is ontstaan tijdens de boekbespreking van de nieuwste editie in 1907. Eén van de besprekers zei toen: "Je hebt aan de ene kant de Dikke Van Dale, en aan de andere kant de Dunne Koenen." De Koenen was een woordenboek dat toen ook bekend was. Zo is de term in de volksmond terecht gekomen.

Mijn lievelingswoord uit de Dikke is kernspinresonantie

— Ruud Hendrickx

Het favoriete woord van Ruud uit de 251.125 trefwoorden is kernspinresonantie. "Het is een heel lang woord dat iets te maken heeft met de fysica. Ik weet niet wat het exact is, maar het klinkt o zo mooi!"

Hoe geraken woorden in het woordenboek?

Er zijn drie grote bronnen die helpen om nieuwe woorden te verzamelen voor de Van Dale. "De belangrijkste bron ben ikzelf", vertelt Ruud. "Dat klinkt gek, maar als hoofdredacteur houd ik overal mijn ogen en oren open. Je creëert een soort zesde zintuig op den duur."

"Het grootste deel van de verzameling gebeurt automatisch. We hebben een afspraak met een groot bedrijf dat alle teksten verzameld uit alle Vlaamse en Nederlandse kranten en tijdschriften. Zij bezorgen ons een lijst met alle woorden die daar in voorkomen. Die lijst leggen we naast de Dikke Van Dale en een computersysteem laat ons dan weten wat we nog niet hebben. Dat is een hele belangrijke bron van informatie."

Tot slot, en dat is te onderschatten volgens Ruud Hendrickx, werkt de Van Dale nog steeds met informanten. "Dat zijn mensen die woorden tegenkomen en ons laten weten dat die nog niet in het woordenboek staan. Zo krijgen we vaak tips van een Scrabble-vereniging. Merk je dus dat er iets ontbreekt, meldt het ons dan zeker."

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet