
de inspecteur
Ryanair: een hoogvlieger?
di 10 dec. - 7:15

Vanaf 27 februari kan je met Ryanair ook vliegen vanaf Brussels Airport. Inspecteur Decaluwé onderzocht daarom al eens de vijf meest voorkomende vragen over Ryanair.
Koop nu!
Als je graag een vliegtuigticket wil kopen vanaf Brussels Airport met Ryanair, dan is het nu het moment om je slag te slaan. Want de vliegtickets zijn goedkoper dan ooit. Dat komt omdat Ryanair als nieuwe speler klanten wil weglokken bij de concurrentie. Vooral zakenlui willen ze extra aantrekken. En daarom zijn die allereerste tickets vanaf Brussels Airport zo goedkoop.
Dat prijsverschil met de concurrentie gaat in Brussels Airport, in tegenstelling tot Charleroi, niet blijven bestaan. Brussels Airlines zal haar prijs onder druk verlagen terwijl Ryanair door de gunstige verkoop haar vliegtuigtickets duurder zal maken.
En dus zal Ryanair haar dumpingprijzen, mede ook door de hoge kosten van een standplaats in Brussels Airport, niet willen en kunnen behouden. Vliegen vanaf Charleroi zal zo nog altijd het goedkoopste zijn.
Goedkoopste
Als je vliegt vanuit Charleroi, dan blijft Ryanair dus de goedkoopste. En dat prijsverschil met de concurrentie heeft vier redenen:
- Weinig taksen
- Weinig sociale lasten
- Subsidies
- Veel advertentie-inkomsten
Ryanair bespaart veel geld op hun personeels- en werkingskosten. Ten eerste betalen ze amper taksen. In Charleroi moet Ryanair slechts 3 euro taks betalen. Terwijl je in Brussels Airport al snel 26 à 27 euro moet betalen.
Ten tweede vliegen alle piloten en bemanning onder een Iers statuut, ook als ze de Belgische nationaliteit hebben. En dat betekent dus dat Ryanair amper sociale lasten moet betalen. Dat voordeel hebben de Belgische luchtvaartmaatschappijen niet.
Ten derde krijgt Ryanair in Charleroi ook verschillende rechtstreekse en onrechtstreekse subsidies van de overheid om Ryanair in Charleroi te houden.
En tot slot heeft Ryanair ook veel externe partners die op hun website adverteren voor de 80 miljoen klanten van Ryanair. En dat levert een aardig extra centje voor Ryanair op.
Nieuw bagagebeleid
Om hun 80 miljoen klanten beter van dienst te kunnen zijn, werkt Ryanair aan een betere klantenservice. Zo zijn er sinds 1 december enkele nieuwe maatregelen van kracht.
Vooral aan het bagagebeleid is gewerkt. Een tweede, kleine tas zoals een handtas of winkelzakje mag je vanaf nu extra meenemen in de cabine zonder toeslag. En ook een koffer inchecken is de helft goedkoper dan vorig jaar. Je betaalt daar nog maar 30 euro voor in plaats van 60 euro per koffer.
Vliegtuigtickets printen in de luchthaven zelf, is ook goedkoper. Die extra service krijg je voortaan voor 15 euro en niet voor de oorspronkelijke 75 euro. Een tikfout bij je boeking wijzingen binnen de 24 uur wordt gratis.
En er komen tot slot ook stille vluchten. Voor 8 uur en na 23 uur zal het cabinepersoneel geen aankondigen doen via de intercom. Tenzij er een noodgeval is natuurlijk.
En voor wie nog extra wil besparen en meer bagage wil meenemen, is er trouwens ook nog een extra leuke bagagetip: de jassenvuller. Dat is een regenjas met extra veel zakken waar je allerlei spullen in kwijt kan. Want je mag niet onbeperkt tassen meenemen in het vliegtuig, maar wel onbeperkt dingen op jezelf dragen. Als je laptop dus in je jaszak past, dan is dat geen extra bagagestuk.
Je kan hier een voorbeeld van zo een jassenvuller vinden. Of je kan er natuurlijk zelf één maken. Kijk hier maar!
Lockpark of Locking Parck
Je kan als je online een vliegtuigticket boekt met Ryanair vanuit Charleroi, ook meteen een parkeerplaats reserveren. Maar die parkeerplaats is niet voor iedereen een aanrader, zeker als je ver van de luchthaven woont. Je boekt immers geen parkeerplaats vlakbij de luchthaven op de Lockpark van Q-park.
Ryanair biedt via een externe, Nederlandse partner een parkeerplaats op de Locking Parck aan. Daar betaal je 11 euro per dag in plaats van de 15 euro van Q-park. Maar je moet wel nog een half uurtje rijden met een shuttlebus van die parking naar de luchthaven. En in druk verkeer kan dat voor problemen zorgen. Bovendien kan je die parkeerplaats ook niet annuleren.
Annuleringsverzekering
De annuleringsverzekering die je via de website van Ryanair kan boeken, is voor verschillende luisteraars moeilijk afdwingbaar. Luisteraar Noemie had zo een verzekering omdat ze zwanger was. Toen de gynaecoloog besliste dat ze niet mocht vliegen, dacht ze dat ze haar geld wel via een doktersattest terug zou krijgen van Ryanair. Maar Noemie werd van het kastje naar de muur gestuurd.
Het is namelijk zeer moeilijk om met Ryanair te communiceren. Ze hebben geen bureau in België en alle communicatie verloopt in het Engels via telefoon, fax of e-mail.
Noemie besloot te bellen omdat ze via fax en e-mail geen antwoord kreeg. Maar het kost één euro per minuut als je naar Ierland wil bellen. En dus is Noemie meer geld kwijt aan haar dure telefoonrekening, dan dat ze terug kan krijgen voor haar vliegtuigticket. En bovendien moest zo voor een no-show-formulier, het formulier dat je nodig hebt voor de verzekeraar, ook nog eens 10 euro extra betalen.
Maar ondanks haar doktersattest en dat aangekochte no-show-formulier, heeft Noemie vandaag nog altijd haar geld niet terug.
Volgens Ryanair komt dat omdat Noemie met de verkeerde contactpersoon communiceert. Niet Ryanair moet gecontacteerd worden voor de terugbetaling van annuleringsverzekeringen, maar wel de externe verzekeraar. Maar wie die externe verzekeraar is, dat is niet altijd even duidelijk.
En dus is het vaak beter om een annuleringsverzekering te nemen bij een Belgische verzekeringsmaatschappij. Daar weet je bij wie je moet aankloppen voor hulp.
Heb je zelf nog vragen voor Ryanair? Kijk dan hier http://www.ryanair.com/nl-be/vragen/