
de inspecteur
Saffraan is één van de duurste specerijen in de supermarkt, maar is het wel écht saffraan?
wo 16 jun. - 6:14

Het rode goud
Saffraan wordt niet voor niets het “rode goud” genoemd, want het is een van de duurste specerijen ter wereld. “Saffraan kost gemakkelijk meer dan 25 euro per gram”, legt Verniers uit. “Dat komt omdat saffraan een zeer nauwkeurig kweek- en droogproces vereist. Het is een arbeidsintensieve oogst.”
De saffraan die je in de supermarkt vindt, wordt vaak ingevoerd vanuit Zuiderse landen. Dat gebeurt omdat saffraan in die landen goedkoper is. “De lonen voor de boeren zijn in zulke landen veel lager dan hier”, zegt Verniers. "Bovendien verloopt het kweekproces daar minder nauwkeurig dan eigenlijk vereist is. “Het proces gaat in die landen veel sneller. Zo laten ze saffraan in de zon drogen in plaats van in een droogoven”.
Saffraanfraude
Niet alleen verloopt het kweekproces minder zorgvuldig in het buitenland, ook worden er goedkopere dingen toegevoegd aan de saffraan. “Saffraanpoeder wordt vaak vermengd met kurkuma, saffloer of goudsbloem, maar ook saffraandraadjes worden nagemaakt”, zegt Verniers. “Draden die aan maïskroppen groeien, worden bijvoorbeeld vermengd met saffraan zodat ze ook de rode kleur krijgen.” Als die draadjes in onze supermarkten terechtkomen, kan het dus zijn dat je geen pure saffraan koopt.
Saffraanpoeder wordt vaak vermengd met kurkuma, saffloer of goudsbloem, maar ook saffraandraadjes worden nagemaakt.
Maar moet dat dan niet op de verpakking staan, stel dat je allergisch bent? “In principe wel”, legt Verniers uit, “maar omdat saffraan zo duur is wordt dat in hele kleine hoeveelheden verkocht. Dus ook als je dan zo’n kleine hoeveelheid van die zogenaamde saffraan eet, eet je ook slechts een kleine hoeveelheid van die andere dingen die toegevoegd werden.” Bovendien is het in België niet verplicht dat bepaalde ingrediënten mee op de verpakking staan, als er slechts een kleine hoeveelheid werd toegevoegd.
Je betaalt in de winkel dus veel geld voor een klein potje van dat rode goud, maar er is een kans dat je geen pure saffraan hebt gekocht. Weten supermarkten dat er gefraudeerd wordt? “Wellicht niet”, zegt Verniers, “Veel glipt door de mazen van het net.”
Andere smaak?
De saffraan die je in de winkel vindt, bestaat dus misschien niet uit 100% saffraan. Dat kan ook iets doen aan de smaak, zegt Verniers: “Saffraan kan gemakkelijk een jaar gehouden worden, maar als er allerlei andere ingrediënten toegevoegd worden met een minder lange houdbaarheidsdatum, kan dat natuurlijk ook een invloed hebben op de smaak.”
Saffraan kan gemakkelijk een jaar gehouden worden, maarals er allerlei andereingrediënten toegevoegd worden met een minder lange houdbaarheidsdatum, kan dat natuurlijk ook een invloed hebben op de smaak.