Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

consument

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

radio2 natuurweekend

Schulensmeer ontstaan door aanleg E314

ma 30 okt. - 10:07

Deze week staan de Klassiekers van de jaren '70 centraal bij Radio 2 en in die jaren '70 werd ook de autosnelweg E314 aangelegd. Eerst het deel tussen Lummen en Heerlen, later het deel tussen Lummen en Leuven.

"Ik was net afgestudeerd en mocht al meteen beginnen met de bouw van de autosnelweg E314", zegt ingenieur Armand Rouffaert. "De sluiting van de mijnen zat er aan te komen en dus was het noodzakelijk dat Limburg beter bereikbaar zou worden om bedrijven aan te trekken. De E314 kon daarvoor zorgen. Anders was Ford Genk zich misschien nooit in Limburg komen vestigen." Dat er zoveel verkeer zou bijkomen had Armand niet verwacht. "Het verkeer is zeker verdriedubbeld en dat had ik niet verwacht. Maar we hebben er wel rekening mee gehouden, want de autosnelweg kan nog uitgebreid worden tot 3 rijstroken per rijrichting." 

 

De aanleg van die E314 ging niet ongemerkt voorbij. "Ik woon al sinds 1955 in Viversel bij Heusden-Zolder", zegt de 93-jarige buurtbewoner Jef Baerts. "Ik weet nog goed dat de vrachtwagens hier door de straat reden en er werden heel wat mensen onteigend. Ondertussen zijn we gewoon geworden aan het lawaai in onze achtertuin. Soms horen we het circuit van Zolder meer dan de autosnelweg."

 

En ook het Schulensmeer in Lummen heeft een belangrijke rol gespeeld in de aanleg van de E314. "In de ondergrond werd hier zand gevonden dat ideaal was om de autosnelweg mee op te hogen", zegt natuurgids Rudo Vanhees. "Daarom werd het zand hier uitgegraven en getransporteerd met vrachtwagens en pijpen tot aan de autosnelweg. Ik weet nog goed dat er tijdens die opgravingen ook archeologische vondsten zijn gedaan. Ik heb hier tanden gevonden van de wolharige neushoorn, maar ook van een mammoet en een haai. Van die laatste heb ik een ketting laten maken en die hangt altijd rond mijn nek. Dus ik draag het Schulensmeer altijd met me mee."

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet