Schulensmeer ontstaan door aanleg E314
ma 30 okt. - 10:07

"Ik was net afgestudeerd en mocht al meteen beginnen met de bouw van de autosnelweg E314", zegt ingenieur Armand Rouffaert. "De sluiting van de mijnen zat er aan te komen en dus was het noodzakelijk dat Limburg beter bereikbaar zou worden om bedrijven aan te trekken. De E314 kon daarvoor zorgen. Anders was Ford Genk zich misschien nooit in Limburg komen vestigen." Dat er zoveel verkeer zou bijkomen had Armand niet verwacht. "Het verkeer is zeker verdriedubbeld en dat had ik niet verwacht. Maar we hebben er wel rekening mee gehouden, want de autosnelweg kan nog uitgebreid worden tot 3 rijstroken per rijrichting."
De aanleg van die E314 ging niet ongemerkt voorbij. "Ik woon al sinds 1955 in Viversel bij Heusden-Zolder", zegt de 93-jarige buurtbewoner Jef Baerts. "Ik weet nog goed dat de vrachtwagens hier door de straat reden en er werden heel wat mensen onteigend. Ondertussen zijn we gewoon geworden aan het lawaai in onze achtertuin. Soms horen we het circuit van Zolder meer dan de autosnelweg."
En ook het Schulensmeer in Lummen heeft een belangrijke rol gespeeld in de aanleg van de E314. "In de ondergrond werd hier zand gevonden dat ideaal was om de autosnelweg mee op te hogen", zegt natuurgids Rudo Vanhees. "Daarom werd het zand hier uitgegraven en getransporteerd met vrachtwagens en pijpen tot aan de autosnelweg. Ik weet nog goed dat er tijdens die opgravingen ook archeologische vondsten zijn gedaan. Ik heb hier tanden gevonden van de wolharige neushoorn, maar ook van een mammoet en een haai. Van die laatste heb ik een ketting laten maken en die hangt altijd rond mijn nek. Dus ik draag het Schulensmeer altijd met me mee."