Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top30

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Shoppen zonder plastic verpakkingen, lukt dat ook in de supermarkt?

do 16 mei - 6:36

De lunchcollega’s van BULK architecten uit Deurne willen in mei lunchen zonder plastic afval. Maar houden ze dat vol, ook bij hun aankopen in de supermarkt?
de lunchcollega's lunchen samen zonder plastic
© De lunchcollega's

Shoppen zonder plastic in de supermarkt, een hele uitdaging 


In de supermarkt is het een hele uitdaging om plastic verpakkingen te vermijden. Plastic is de norm. Je moet al heel gemotiveerd zijn om die uitdaging aan te gaan. Vaak vind je andere verpakkingen maar soms lukt dat echt niet.

Een paar tips van zero waste coach Anne Drake werden uitgeprobeerd door onze lunchcollega’s in de supermarkt en natuurlijk namen ze hun herbruikbare boodschappentassen mee. 

  • Zuivel 

Voorverpakte kaas, melk of yoghurt, het overgrote deel zit in plastic verpakt. Er bestaat ook kaas in papier, karton of zelfs hout verpakt, maar de keuze is klein. Bij melk en yoghurt kun je kiezen voor glazen verpakkingen of bijvoorbeeld voor brikpakken.

  • Confituur, choco en honing 

Confituur zit bijna altijd in glas verpakt. Bij choco moet je opletten: soms lijkt een potje van glas te zijn, maar is het toch plastic.  Honing zit vaak in plastic knijpflessen, maar de keuze aan glazen potjes is groter.  

  • Brood

Ook in de supermarkt is er, naast het voorverpakte brood in plastic zakken, vaak brood in papieren zakken. 

  • Sausjes

De lunchcollega’s houden van sausjes:  ketchup en mayonaise kunnen niet ontbreken op hun lunchtafel. In plaats van voor plastic knijpflessen kiezen ze nu voor glazen bokalen of flessen.  

  • Groenten en fruit

Naast de voorverpakte groenten en fruit kun je vaak kiezen voor de losse variant. Helaas moet je die dan vaak zelf verpakken in … een plastic zakje.  Ondertussen bieden veel supermarkten andere zakjes aan: zakjes uit bioplastic, papieren of herbruikbare zakjes. Of neem je eigen herbruikbare zakje mee. 

  • Verstoog

In sommige supermarkten kun je aan je verstoog  bestellen. Dan kun je je eigen potjes meenemen en laten vullen. 

  • Dranken

Water, frisdranken en fruitsap zitten vaak in plastic flessen met dan nog eens een folie errond per zes flessen. Dat zorgt voor veel plastic verpakking. De lunchcollega’s kiezen voor kraantjeswater, zo besparen ze heel veel plastic. Frisdranken en fruitsap laten ze links liggen. Glas, brikpakken of blikjes zijn daar mogelijke alternatieven voor plastic.      

  • Koekjes en chocola 

Het is heel moeilijk om zoetigheden te vinden zonder plasticverpakking. Bij koekjes is dat onbegonnen werk, vaak zijn ze zelfs individueel of per twee verpakt. De lunchcollega’s kiezen dan maar voor speculaas, in een kartonnen doosje, met maar een beetje plastic. De koekjes zelf bakken zien ze voorlopig niet zitten.
De lunchcollega’s vinden wel chocolade zonder plastic. In een papieren verpakking met aluminiumfolie.          

  • Gerookte zalm? 

Gerookte zalm zit altijd in plastic verpakt. Daarom kiezen de lunchcollega’s voor haring in een glazen pot of voor een blikje vis. Geen gerookte zalm meer op hun lunchtafel. Jammer.        

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet