Sint-Veroonmars officieel erkend als Vlaams cultureel erfgoed
wo 26 jun. - 7:51

Op paasmaandag trekken altijd honderden Lembekenaren verkleed als soldaat langs de grenzen van het dorp. Tijdens de tocht van 18 kilometer dragen en beschermen ze het beeld van de heilige Sint-Veroon. Een belangrijke traditie die nu ook officieel erkend wordt als Vlaams immaterieel cultureel erfgoed. Dat ging niet zonder slag of stoot, de Lembeekse paassoldaten hebben daarvoor een werkgroep opgericht waarmee ze twee jaar lang hard werkten aan het dossier. En dat is nu door de Vlaamse overheid goedgekeurd. Zij spreken zelfs over een eeuwenoude traditie die diep geworteld zit in de Lembeekse geschiedenis.
Druppeltje drinken
Jan Neef is één van de Lembeekse paassoldaten en hij is erg blij met de erkenning. En hij weerlegt meteen de vooroordelen tegenover de Sint-Veroonmars: "Vroeger werd de mars wat kleinzielig behandeld. Het was een zattenprocessie omdat er hier en daar een druppeltje werd gedronken. Maar daar zit veel meer achter. Als je ziet wat wij de laatste jaren hebben gerealiseerd. Niet alleen qua aantal leden maar ook qua uitstraling van de processie, dat is iets om fier op te zijn."
Nog meer goed nieuws
En de Vlaamse Overheid heeft nog meer goed nieuws voor de Lembekenaren. Want ook de jachthoornblazers staan op de lijst van Vlaams immaterieel cultureel erfgoed. Rallye Sint-Veroon Lembeek is een van die verenigingen die het jachthoornblazen in ere houdt.
