Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Siska Schoeters over work-life balance als mama: "Hoe zorg je er als moeder voor dat je jezelf niet vergeet? Met één keer een bad nemen is mijn batterij niet opgeladen"

do 25 feb. - 9:35

Siska Schoeters’ grootste hindernis in het leven is een balans zoeken tussen werken en moeder zijn. De work-life balans waar zoveel over gesproken wordt. Er zijn al heel veel boeken en meditatie-apps verschenen, maar toch blijft Siska zelfzorg een moeilijke opgave vinden. Als ze er met vriendinnen over praat, merkt ze dat haar gevoel gedeeld wordt. Daarom las Siska het boek ‘Wat een moeder leiden kan’, geschreven door Lies Clerx.

“Ik heb een boek in handen gekregen van Lies Clerx. Lies is psychologe van opleiding en heeft bijna vier kinderen. Ze is even oud als ik en ze heeft al een hele carrière opgebouwd. Maar dat is ook allemaal niet vanzelf gegaan", vertelt Siska in 'De Madammen'.

“Het boek triggerde me, want het is een boek dat gaat over stoppen met ‘overleven’ en  'beginnen met leven’. Het voelt vaak als overleven en blij zijn dat je het einde van de dag hebt gehaald, of van de week. Daarom sprak ik met de schrijfster en vroeg ik haar waarom het nodig is dat dit boek er is.”

'Wat een moeder leiden kan'

Lies Clerx vertelt: "Hoe zorg je er als moeder voor dat je jezelf niet vergeet? Dat je ondanks de jungle die het ouder- of moederschap toch wel is, je jezelf ook wel staande weet te houden binnen die uitdagingen en binnen die verschillende rollen. We mogen tussen al het zorgen door ook niet vergeten te genieten."

We mogen tussen al het zorgen door ook niet vergeten te genieten.

— Lies Clerx

Bewuster en meer voor zichzelf zorgen

Lies heeft een bevraging gedaan en vroeg haar online volgers wat ze allemaal anders zouden doen met wat ze nu weten: "Wat uit die bevraging kwam, is dat moeders hun eigen gevoel zouden volgen in plaats van zich te veel aan te trekken van de goede raad van anderen. Ze zouden meer zelfvertrouwen hebben en minder in die continue onzekerheid leven. Een heel deel vrouwen gaf aan dat ze meer hulp zouden vragen. Niet enkel in die zoete kraamweken, maar ook erna. Hulp vragen zonder zich schuldig te voelen. Bewuster en meer voor zichzelf zorgen. Ook genieten van de kleine baby in plaats van continue bezig te zijn over je huis dat er spic en span moet uitzien zoals het was in de prebaby fase. Ook borstvoeding was zo'n thema. Enerzijds het doorzetten in het begin, maar anderzijds ook de vraag hoe je er een succes van maakt. Hoe kan ik zo lang als mogelijk borstvoeding geven? Ondanks een professionele heropstart bijvoorbeeld."

Dat was ook herkenbaar voor Siska zelf. “De overgang van moederen of moeder zijn naar terug gaan werken is zoeken voor iedereen. De combinatie van moederen en werken is een slappe koord waar je snel afvalt. En dan komen ze met die goeie raad aandraven: "Je moet goed zorgen voor jezelf!” No shit. Dat is zo gemakkelijk gezegd, maar hoe doe je dat? Ik wil écht tips. Want met één keer een bad nemen is mijn batterij niet opgeladen hoor...”

Je moet goed zorgen voor jezelf!No shit. Dat is zo gemakkelijk gezegd, maar hoe doe je dat?

— Siska Schoeters

"Zorgen voor onszelf is inderdaad moeilijk. Dat is net het eerste dat van je lijstje valt. Ik wil vooral meegeven dat je het niet te ver moet gaan zoeken", vult Lies Clerckx aan. "Goed voor jezelf zorgen, begint al in hele kleine dingen. Wees je er bewust van dat je soms in een ratrace zit. Durf daar ook afstand van nemen. Sta je aan een rood licht? Of wacht je op je koffie? Grijp niet meteen naar die gsm. Neem eens bewust de tijd om rond je te kijken en te luisteren naar wat je hoort en ruikt. Ga aan de slag met je zintuigen. Dat zijn mini-oplaadmomentjes die gewoon voor het grijpen liggen."

"Daarnaast is het ook goed om af en toe echt eens tijd voor jezelf te plannen: een toertje te lopen, een boek lezen, een wandeling met een vriendin, ... Het gaat eigenlijk ook over het feit dat je uit die ratrace stapt en gewoon even de boel ook de boel laat zijn. Uiteindelijk doe je er niet alleen jezelf een plezier mee, maar ook de mensen rondom jou. Omdat je met een volle batterij weer thuiskomt."

Vrouwen versus mannen

“Als laatste somt Lies 10 hindernissen op waar vrouwen last van hebben en mannen niet. Zoals bijvoorbeeld een constant schuldgevoel, het idee dat ons huis moet opgeruimd zijn en die tsunami die constant in ons hoofd raast. Hoe komt het nu dat vrouwen daar last van hebben en mannen niet?”, vraagt Siska Schoeters aan Lies Clerx.

"Zo zwart-wit is het niet, maar als ik het zo bekijk, ondervinden vrouwen daar vaker hinder van dan mannen. Vrouwen hebben meer last van die mental load. Er is gewoon een neurologische basis voor. Een brein van een man werkt anders dan een brein van een vrouw. Het is een heel simpel experiment: zet eens een wc-rol of een wasmand in het midden van de trap en vraag aan een man en een vrouw om boven iets te halen. De kans is groot dat de vrouw alles mee naar boven neemt en dat de man er netjes om heen manoeuvreert. Dat is niet erg, maar het is wel een hilarische vaststelling."

"Hersenonderzoek heeft ons ook geleerd dat mannen hun hoofd veel makkelijker kunnen leegmaken dan vrouwen. Waar zij aan een lastige dag kunnen voorbijgaan, kunnen wij daar echt een week op zitten kauwen. Een brein dat alle kanten uitdraait en altijd aanstaat, staat soms ook een gelukkig leven in de weg. Het goede nieuws is dat ook dat trainbaar is en aangepast kan worden met de juiste begeleiding en de juiste handvaten."

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet