Spits
Slaapexpert Inge Declercq: "We dromen meer doordat we nu langer slapen"
ma 13 apr. - 2:49

"Veel mensen hebben nu bizarre dromen. Dat heeft zo zijn redenen. Dromen dienen om dingen op te slaan in het geheugen, maar ze dienen ook om bewuste en onbewuste emoties te verwerken. Ze zorgen ervoor dat je negatieve emoties zoals angst en frustraties kan verwerken, zodat je er in het werkelijke leven beter mee kan omgaan. Psychologen vinden het daarom vaak nuttig om naar je dromen te kijken, omdat daar vaak iets uit af te leiden valt over je emotionele ongemakken of stress", legt slaapexpert Inge Declercq uit.
"Meer dromen door langer slapen"
Niet alleen de (on)bewuste stress door al het coronanieuws heeft een impact op je dromen, ook het tijdstip waarop je wekker afgaat. "Als je moet pendelen naar het werk, dan sta je meestal wat vroeger op dan je zelf zou willen. Je slaap wordt doorgaans dan wat vroeger afgebroken. Terwijl je dromen vooral voorkomen op het einde van je slaap, tijdens de REM-slaap. Dus, als je nu door het thuiswerken wat langer slaapt dan gewoonlijk, kan het zijn dat je meer dromen hebt. Mensen die hun dromen herinneren zouden ook al wat meer wakker zijn. En het is ook op het einde van je slaap dat je wat meer zweeft tussen droom en werkelijkheid, dus dat zou er ook mee te maken kunnen hebben dat mensen nu het gevoel hebben dat ze meer dromen."
"Dromen hebben een nut, aanvaard ze gewoon"
Valt er dan echt niets aan te doen, aan die bizarre dromen? "We dromen allemaal, ook al herinner je je ze niet. Die dromen hebben een nut, dus aanvaard ze gewoon. Maar natuurlijk hoe meer stress je hebt, hoe meer je moet verwerken 's nachts. En als je dan ook nog eens heel vaak het nieuws gaat checken voor je gaat slapen, is de kans groter dat je meer gaat dromen. Dus mijn belangrijkste tip is toch om het uurtje voor je gaat slapen echt je hoofd leeg te maken. Ontspan je, doe leuke dingen, lach eens goed, maar neem geen nieuws mee naar de nacht."