Slaapexpert Inge Declerq: “Met koude handen of voeten raak je niet in slaap"
aha
wo 30 nov. - 4:00

Je kan niet in slaap raken met koude voeten, dat bevestigt Inge Declerq. “Dat heeft te maken met het feit dat één van de ritmes die gepaard gaat met het slaapsignaal in gang zetten, te maken heeft met de daling van je centrale temperatuur. Denk aan de temperatuur die je meet wanneer je koorts hebt, want die gaat dan naar omhoog. Dat is ook één van de redenen waarom het soms moeilijker is om met koorts in slaap te vallen.”
“Om goed in slaap te raken, moet jouw centrale temperatuur naar beneden", legt ze uit. "En als je koude handen en voeten hebt, krijgt die centrale temperatuur het signaal dat er nog verschillende dingen moeten opgewarmd worden. De daling van die temperatuur gaat dan minder goed. Daarom slapen we soms met warme sokken of een warmwaterkruik.”
De ideale slaapkamertemperatuur is ergens tussen de 15 en de 19 graden.
Ideale slaapkamertemperatuur
Mag je in de winter met je raam open slapen? “Ja, dat mag je zeker. Het is ook zo dat de ideale slaapkamertemperatuur ergens tussen de 15 en de 19 graden is. Er is aangetoond dat als je kamer te koud wordt, dit ook niet ideaal is om goed te kunnen slapen. Let daar zeker op wanneer je met je raam open slaapt.”
“Maar te warm is uiteraard ook niet goed. Heel veel van mijn patiënten beseffen dat ze te warm slapen en slapen een pak beter wanneer ze juist wel het raam openzetten of zorgen dat de kamer goed verlucht is bij warme dagen.”
Warm vooraf je bed op met een kersenpitje of een warmwaterkruik
De koude breken
De verwarming ’s nachts opzetten is dus geen goed idee. Je kan ze wel even opzetten om de koude te breken: “Eventueel, maar doe het lang genoeg voor je in de kamer komt. Je kan het tegenwoordig zo regelen met een ingenieus systeem op je smartphone.”
Eigen interne thermostaat
“Iedereen heeft een eigen interne thermostaat. Bij de ene werkt die anders als bij de andere. De basistemperatuur die je hebt, verschilt ook van de ene persoon tot de andere. Het zou me niet verbazen als mensen die met heel veel aan gaan slapen, ergens in het midden van de nacht alles moeten uitspelen. Want je krijgt het dan te warm. Maar je bed vooraf opwarmen met kersenpitjes, warmwaterkruiken of lakentjes is een hele goeie tip. Je huid moet het warm genoeg hebben zodat die centrale thermostaat of regulatie naar beneden gaat, maar je moet die warmte kunnen afgeven. Dat doe je het meest via je hoofd en daarom moet de kamer fris genoeg zijn.”
Er zijn heel wat Radio2-luisteraars die in hun blootje slapen. “Afhankelijk van hoe je je hier zelf bij voelt, is dat zeker een goed idee. Voelt dit comfortabel aan? Heb je het gezellig warm de hele nacht? Met een lekker donsdeken? Zeker geen probleem. Het is iets heel persoonlijks waar je geen gulden regel op kan leggen.”