
de madammen
Slaapwandelen naar de koelkast
ma 10 mrt. - 9:00

Er hangen nog veel vraagtekens rond ‘slaapwandelen’. Hoe maak je een slaapwandelaar wakker? En kun je slaapwandelen genezen?
Een slaapwandelaar kun je tegenkomen bij de koelkast of bij het toilet. Hij doet enkel handelingen die hij overdag ook zou doen, maar dan onbewust.
Wat doe je dan, als je je partner ’s nachts in de koelkast hoort snuisteren? Men zegt wel eens dat je een slaapwandelaar niet mag wakker maken. Dat doe je inderdaad beter niet. Als je de persoon bruusk wakker maakt, kan die heel erg schrikken of verward zijn. Je brengt hem of haar dus beter gewoon in veiligheid. Zo vermijd je dat die persoon zichzelf kwetst.
Er zijn enkele mogelijke oorzaken:
- Slaapwandelen komt meestal voor als je hersenen nog niet volledig ontwikkeld zijn. Daarom zijn de meeste slaapwandelaars kinderen. Het gaat over als je volgroeid bent.
- Het zit in de genen. Als de ouders het hebben, heeft het kind het meestal ook.
- Bij volwassenen ontstaat slaapwandelen voornamelijk door stress of emotionele problemen.
- Slaapwandelen kan ook uitgelokt worden door een slaaptekort, te veel alcohol of bepaalde medicijnen.
Slaapwandelen is geen ziekte, en kun je niet met medicatie genezen. Dokter Devroey geeft wel enkele veiligheidstips mee:
- Zorg voor een hekje aan de trap.
- Zorg ervoor dat er geen scherpe voorwerpen in de buurt zijn.
- Zorg voor een belletje als je kind zijn of haar kamer zal verlaten. De ouders weten dan dat hun kind wakker is en ‘op stap’ is.
- Zorg voor een regelmatig slaappatroon en slaap voldoende.
- Sluit je deuren en ramen.
- Voor kinderen is een vast bedritueel van groot belang.
Eigenlijk kun je niets anders doen dan wachten tot je ouder wordt. Dan gaat het vanzelf over. Als het slaapwandelen heel ernstig is, kun je beter naar een slaapcentrum stappen. Met een relaxatietherapie is je probleem zo van de baan!