Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top30

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: radio2 wijs

radio2 wijs

Slapeloze nachten door een snurker in je buurt? “Mijn man snurkte door het plafond heen tot in de living”

wo 5 okt. - 9:27

Heb jij een snurker in je bed? Dan weet je hoe stevig die jouw nachtrust kan verstoren. Of misschien ben je er zelf wel eentje en krijg je van je partner regelmatig een duw in je rug? Uitzonderlijk is het niet, want de helft van de mannen tussen 35 en 70 jaar snurkt. En ook vrouwen kunnen er wat van. Ook onder de radio2-luisteraars zitten heel wat snurkers. Dat ondervond Karolien Debecker in Wijs.
snurkende man naast vrouw in bed
© canva

Neem nu Els. Een frisse energieke dame die ’s nachts verandert in een snurkmachine, tot haar eigen ontsteltenis. “Ik heb het lang niet door gehad. Tot ik een keer met de school waar ik werk op openluchtklassen was. Ik was ’s ochtends helemaal uitgerust maar de anderen waren doodmoe en dat kwam door mijn gesnurk.”  

De partner van Els slaapt gelukkig diep en merkt amper iets. “Af en toe krijg ik ’s nachts een duw maar daar blijft het bij.” Els liet zich al onderzoeken en kreeg te horen dat haar huig laag hangt en dus een operatie aangewezen is. “Maar dat is naar het schijnt pijnlijk dus ben ik niet geneigd dat te doen. Al blijft het lastig want ik ben op mijn ongemak als ik met anderen moet slapen.”

Ook Herman kon er vroeger wat van. “Volgens mijn kinderen kon ik een heel bos omzagen met mijn gesnurk. Bleek dat ik slaapapneu had en per uur wel 30 keer stopte met ademhalen. Zelf merk je daar niets van.” Intussen slaapt Herman dankzij het befaamde CPAP-toestel weer als een roosje.

Mijn man wilde maar niet geloven dat hij snurkte, tot onze jongste zoon hem hoorde door het plafond heen

— Luisteraar Marleen

Klankkast

Waarom snurkt de ene wel en de andere niet? Er zijn veel factoren die meespelen legt neus-keel-oorarts Olivier Vanderveken van het UZA uit. Ouderdom is er een van.

Met ouder worden verslappen de spieren en de weefsels waaronder ook die in je keel. Overdag hebben je spieren nog een bepaalde spanning, maar niet tijdens het slapen. Daarom snurk je dus nooit overdag. Door het verslappen en verzakken van je verhemelte en je huig wordt je keel nauwer en kan de luchtstroom minder makkelijk circuleren. Dat geeft trillingen. Alsof je een ballon opblaast en de lucht er maar bij mondjesmaat uit laat door aan het teutje te trekken. Het is een vicieuze cirkel want door het snurken stapel je vocht op en door die opstapeling krijg je meer verslapping en verzakking.”

Daarnaast speelt overgewicht ook een belangrijke rol. Hoe zwaarder je bent, hoe nauwer de doorgang in je keel waardoor de kans op snurken vergroot. Alcohol drinken voor je gaat slapen is ook geen goed idee want het ontspant je spieren, net als slaapmedicatie.

En waarom maakt de ene snurker zachte knorgeluiden en imiteert de andere een opstijgend vliegtuig? Dat heeft te maken met de anatomie legt Olivier Vanderveken uit. “We zien er aan de binnenkant allemaal anders uit. Als jouw keelholte van nature al nauw is, ga jij meer kans maken om te snurken. Heb je daarnaast ook nog eens een ‘goede klankkast’ dan klinkt jouw gesnurk nog luider. Vergelijk het met een kerk. De ene galmt ook meer dan de andere.”

Zo snurkte de man van Marleen er verschillende jaren lustig op los. “Het was niet te doen. Op den duur ging ik apart liggen. En hij wilde het maar niet geloven. Totdat onze jongste zoon hem door het plafond hoorde snurken tot in de living.”

40% van de mensen met een snurkprobleem blijkt aan slaapapneu te lijden

— NKO-arts Olivier Vanderveken

Slaapapneu

Snurk jij opvallend luid en veel, dan is het aangeraden om je te laten onderzoeken. Het zou kunnen dat je aan slaapapneu lijdt. Dan stop je een aantal keer per uur met ademhalen, zoals Herman dat deed.

Olivier Vanderveken: “40% van de mensen met een snurkprobleem blijkt slaapapneu te hebben. We spreken van slaapapneu als je minstens 15 keer per uur stopt met ademhalen. Zelf besef je dat niet, maar je zal ’s ochtends niet uitgerust wakker worden. Mensen met slaapapneu zijn vatbaarder voor hart- en vaatziekten. Daarom is het belangrijk om je te laten onderzoeken." En heus niet iedereen moet nadien met een CPAP-toestel slapen. Een mondbeugel die je onderkaak in positie houdt kan ook wonderen doen.

En een tennisbal in je pyjama naaien? Kan dat een verschil maken? “Aangenaam is het niet en je kan er ook rugklachten van krijgen”, zegt Olivier Vanderveken. “Maar het idee erachter is wel juist. De helft van de mensen met slaapapneu zijn rugslapers. Liggen ze niet op hun rug dan is het probleem opgelost. Intussen zijn er nieuwe toestelletjes op de markt die je op de huid kan dragen en trillen als je op je rug ligt. Je wordt er niet wakker van, maar je krijgt wel een signaal dat je in een andere positie moet gaan liggen. Dat lijkt me toch iets comfortabeler dan een tennisbal.”

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet