
de inspecteur
Smaaktest melkbroodjes: waarom zit er zo weinig melk in?
smaaktest
ma 24 feb. - 7:30
Complimenten van de 100 proevers voor Delhaize, maar Boni van Colruyt haalt bijna net zo veel punten. Maar waarom zit er zo weinig melk in een melkbroodje?

Top 5:
- Delhaize 365 – 2,54 euro/kg
- Boni (Colruyt) – 4,71 euro/kg
- Albert Heijn – 2,11 euro/kg
- Carrefour – 4,71 euro/kg
- Aldi – 3,11 euro/kg
Verschil moet er zijn
- Enkel discount- en huismerken deze keer in de smaaktest.
- Wanneer de scores zo dicht bij elkaar liggen, rijst al snel het vermoeden dat ze uit dezelfde fabriek komen. “Dat zou kunnen” zegt Annick Verween. “Maar het gaat om private labels, dus het is via de verpakking niet te achterhalen.”
- Maar zelfs al rollen Boni en Delhaize 365 van dezelfde band, dan nog hebben ze zeker niet hetzelfde recept.
Buitenbeentje
- In één melkbroodje van Delhaize zit er 127 kcal en 3,9 gram suiker.
- Boni heeft een lager caloriegehalte (116 per broodje), maar het suikergehalte ervan is hoger: 4,9 gram.
- Boni is daarmee de suikerkampioen van de test.
- Wel een aangename verrassing: Albert Heijn heeft grotere broodjes (45 gram) dan alle andere merken (35 gram). Maar toch zit er in totaal minder vet, minder verzadigd vet én minder suiker in dan bij de concurrentie.
- Albert Heijn is goed voor 2 gram vetten en 3 gram suikers.
- Dat is opvallend laag, en meteen ook de verklaring waarom heel wat proevers die broodjes vonden smaken als gewone sandwiches.
Broodje calorieën
- Hoedanook blijven melkbroodjes caloriebonnen.
- Ze zitten vol lege calorieën: ze leveren energie, maar niet meer dan dat.
- Omdat zo’n broodje quasi geen voedingsvezels, vitaminen en mineralen bevat, neemt je lichaam de energie sneller op. Je krijgt dus snel terug honger.
- Bovendien hebben ze ook allemaal lange ingrediëntenlijsten, en dat is ook zelden een goed teken.
- De kortste lijst heeft 15 ingrediënten, de langste zelfs 17. Het gaat dus om sterk bewerkte voedingswaren.
- Alle merken kleuren hun broodjes bij met caroteen, de kleurstof uit wortelen.
Maar geen melk
- In het standaardrecept van melkbrood is melk ingrediënt nummer 1.
- Bij de voorverpakte broodjes moet je er toch vaak achter zoeken in de ingrediëntenlijsten.
- Echte melk zal je maar zelden zien staan. Het gaat om melkpoeder, melkeiwit en gereconstitueerde melk.
- De conclusie is voor Annick Verween dan ook duidelijk: “Melkbroodjes zijn niet echt een meerwaarde voor je lichaam. Ze zijn ultra-bewerkt en ze hebben quasi geen nutritionele meerwaarde. Je bent nog beter af met een voorverpakte sandwich, en daar ben ik ook al geen fan van...”