de inspecteur
Smaaktest: mosselen in azijn
smaaktest
ma 8 okt. - 6:30
Top 5:
- Delhaize – 9,76 euro/kg
- Carrefour – 8,52 euro/kg
- Albert Heijn – 11,86 euro/kg
- Golden Seafood (Aldi) – 8,52 euro/kg
- Boni (Colruyt) – 8,52 €/kg
De 100 proevers halen hu mosselen in ’t zuur dus voortaan bij Delhaize, al zijn de verschillen in de scores deze keer niet zo groot.
Zelfde fabriek, andere mosselen
- 4 van de 5 merken uit de test komen van bij dezelfde producent: Roem Van Yrseke. Enkel Albert Heijn komt van een ander bedrijf, maar dat ligt er vlakbij.
- Toch is er behoorlijk wat verschil tussen de verpakte mosselen, ook al gaat het telkens om de “Mytilus edulis”.
- Ze noemen ze wel allemaal ‘Zeeuwse mosselen’, maar dat wil niet zeggen dat die mosselen heel hun leven in de Oosterschelde gelegen hebben.
- Het is genoeg dat ze er een tijdlang verwaterd zijn om die naam te mogen dragen. En dat is bij sommige merken ook gebeurd.
- Aldi en Boni zijn MSC – dus aquacultuurmosselen uit Nederland en/of Duitsland. Albert Heijn zegt niks over de herkomst.
- Bij Carrefour staat er dat ze gevangen zijn in het Noordoostelijke deel van de Atlantische Oceaan.
- Ze zijn dus niet geplukt, maar gevangen met sleepnetten. Niet zo duurzaam, want de bodem wordt er helemaal door opengewoeld.
- Als je aan het milieu denkt kies je dus beter voor MSC-mosselen.
Kleine verschillen
- Op nutritioneel vlak verschillen de mosselen ook bijzonder weinig van elkaar.
- Ook het vocht waar ze in zitten is bij zowat alle merken hetzelfde: water, ajuin, natuurlijke aroma’s, en 12 à 13% azijn.
- Enkel Boni gebruikt opmerkelijk minder azijn: 4,5%.
- Ook een vast ingrediënt bij alle merken: suiker. Zij het dan wel telkens als laatste ingrediënt in de lijst, ongeveer zo’n 0,5 g per 100 g.
- Wellicht dient de suiker om de zure smaak wat te verzachten.
Gezond
- Zure mosselen bevatten ongeveer 100 kcal en amper zo'n 3 g vet per 100 gram, wat heel weinig is.
- Ze zitten daarmee in dezelfde categorie als de halfvette vis.
- Bovendien bevatten ze weinig koolhydraten en veel onverzadigde vetzuren, eiwitten, vitaminen en mineralen.
- Er wordt gezegd dat mosselen slecht zijn voor je cholesterol, maar zelfs dat valt mee. Schaaldieren bevatten gemiddeld ongeveer evenveel cholesterol als vlees.
- Bovendien worden ze industrieel gekookt, dus zijn ze ook veilig voor zwangere vrouwen.
Maar... plastic
Het enige nadeel aan mosselen eten: je loopt een risico om microscopisch kleine stukjes plastic te eten.
Mosselliefhebbers als we zijn, eten sommige Belgen volgens een bepaalde studie tot ongeveer 11.000 stukjes microplastic per jaar.
Het risico is hoger dan bij vis, aangezien je niet alleen de filet maar de hele mossel (inclusief het spijsverteringsstelsel) eet. Hetzelfde geldt trouwens voor langoustines, oesters en garnalen.
Die stukjes plastic kunnen in je bloedbaan terechtkomen, maar het is nog niet duidelijk vanaf welke dosis je er gezondheidsproblemen kan door krijgen.
Zolang niet in kart gebracht is in hoeverre mosselen en andere schaaldieren op dat vlak een risico inhouden, blijft de boodschap: eet zo gevarieerd mogelijk.