Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Smaaktest: schuimwijn zonder alcohol

smaaktest

ma 11 dec. - 7:30

Omdat Bob ook wel een glaasje bubbels lust! De Belgische fles is de goedkoopste én volgens 100 proevers ook de lekkerste.
"Vintense" is de favoriet van de 100 proevers.

Top 5:

  1. Vintense - 4,29 / fles van 75 cl
  2. Codorníu Zero - 6,99 euro / fles van 75 cl
  3. Edenvine 5,99 euro / fles van 75 cl
  4. Faber 4,99 euro / fles van 75 cl
  5. Night Orient 5,85 euro / fles van 75 cl

Zero

  • Interpreteer de ‘zero’ van Codorníu niet zoals bij cola zero: de term slaat enkel op het alcoholpercentage. Suiker zit er wel degelijk in.
  • Eén glas schuimwijn (125 ml) bevat bij alle merken minstens 1 klontje suiker.
  • Bij Codorníu is dat zelfs 1,4 klontjes (8 gram) per glas.
  • Verder bevat die schuimwijn niet zo veel nutritionele bestanddelen. Daardoor valt het caloriegehalte uiteindelijk wel mee: 26,5 tot 38,5 kcal per glas.
  • Dat is veel minder dan een glas champagne, schuimwijn of cava. Daar kom je door de alcohol al snel aan 95 kcal voor 125 ml.

Tóch een beetje alcohol

  • Op het etiket vermelden de merken ‘alcoholvrije’ of ‘gedealcoholiseerde’ wijn.
  • Ze vertrekken allemaal van echte wijn (met alcohol).
  • De wijn wordt opgewarmd tot 28 graden en 'gevacumeerd'. Tijdens dat proces verdwijnt met de lucht ook de meeste alcohol uit de wijn.
  • In de behandelde wijn zit vaak wel nog een kleine rest alcohol: bijvoorbeeld 0,2%.
  • Edenvine zet dat ook duidelijk op de verpakking: “maximaal 0,5% alcohol, vergelijkbaar met natuurlijke vruchtensappen”. (Inderdaad: ook vers fruitsap kan een beetje alcohol bevatten door gisting van natuurlijke suikers)
  • In elk geval goed om te weten als je bijvoorbeeld zwanger of moslim bent: alcoholvrij is soms niet voor de volle 100% alcoholvrij.

Methode ‘limonade’

  • Na het vacumeerproces gaan de producenten aan de slag met de bewerkte witte wijn.
  • Dat proces heeft eigenlijk veel weg van het maken van limonade: ze voegen er koolzuur aan toe voor de bubbels.
  • Om de smaak op te krikken gaat er ook wat druivensap, druivenmost of druivenconcentraat bij. De producenten voegen ook suiker (of saccharose) toe.
  • Tot slot bevat het recept ook een anti-oxidant voor de bewaring, bij gebrek aan alcohol. Vandaar dus ook de houdbaarheidsdatum op de fles.

Kilometers in de fles

  • Sommige flessen hebben grote afstanden afgelegd: Codorníu is Spaans, Faber en Night Orient komen uit Duitsland en Edenvine zelfs uit Australië.
  • Ook op het vlak van duurzaamheid is Vintense een winnaar: het is de enige van de 5 die in België gemaakt wordt.
  • De wijn die ze als grondstof gebruiken komt wellicht uit het buitenland, maar het glas van de flessen heeft dan toch niet zo ver gereisd.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet