
de inspecteur
Smaaktest: schuimwijn zonder alcohol
smaaktest
ma 11 dec. - 7:30
Omdat Bob ook wel een glaasje bubbels lust! De Belgische fles is de goedkoopste én volgens 100 proevers ook de lekkerste.

Top 5:
- Vintense - € 4,29 / fles van 75 cl
- Codorníu Zero - 6,99 euro / fles van 75 cl
- Edenvine – 5,99 euro / fles van 75 cl
- Faber – 4,99 euro / fles van 75 cl
- Night Orient – 5,85 euro / fles van 75 cl
Zero
- Interpreteer de ‘zero’ van Codorníu niet zoals bij cola zero: de term slaat enkel op het alcoholpercentage. Suiker zit er wel degelijk in.
- Eén glas schuimwijn (125 ml) bevat bij alle merken minstens 1 klontje suiker.
- Bij Codorníu is dat zelfs 1,4 klontjes (8 gram) per glas.
- Verder bevat die schuimwijn niet zo veel nutritionele bestanddelen. Daardoor valt het caloriegehalte uiteindelijk wel mee: 26,5 tot 38,5 kcal per glas.
- Dat is veel minder dan een glas champagne, schuimwijn of cava. Daar kom je door de alcohol al snel aan 95 kcal voor 125 ml.
Tóch een beetje alcohol
- Op het etiket vermelden de merken ‘alcoholvrije’ of ‘gedealcoholiseerde’ wijn.
- Ze vertrekken allemaal van echte wijn (met alcohol).
- De wijn wordt opgewarmd tot 28 graden en 'gevacumeerd'. Tijdens dat proces verdwijnt met de lucht ook de meeste alcohol uit de wijn.
- In de behandelde wijn zit vaak wel nog een kleine rest alcohol: bijvoorbeeld 0,2%.
- Edenvine zet dat ook duidelijk op de verpakking: “maximaal 0,5% alcohol, vergelijkbaar met natuurlijke vruchtensappen”. (Inderdaad: ook vers fruitsap kan een beetje alcohol bevatten door gisting van natuurlijke suikers)
- In elk geval goed om te weten als je bijvoorbeeld zwanger of moslim bent: alcoholvrij is soms niet voor de volle 100% alcoholvrij.
Methode ‘limonade’
- Na het vacumeerproces gaan de producenten aan de slag met de bewerkte witte wijn.
- Dat proces heeft eigenlijk veel weg van het maken van limonade: ze voegen er koolzuur aan toe voor de bubbels.
- Om de smaak op te krikken gaat er ook wat druivensap, druivenmost of druivenconcentraat bij. De producenten voegen ook suiker (of saccharose) toe.
- Tot slot bevat het recept ook een anti-oxidant voor de bewaring, bij gebrek aan alcohol. Vandaar dus ook de houdbaarheidsdatum op de fles.
Kilometers in de fles
- Sommige flessen hebben grote afstanden afgelegd: Codorníu is Spaans, Faber en Night Orient komen uit Duitsland en Edenvine zelfs uit Australië.
- Ook op het vlak van duurzaamheid is Vintense een winnaar: het is de enige van de 5 die in België gemaakt wordt.
- De wijn die ze als grondstof gebruiken komt wellicht uit het buitenland, maar het glas van de flessen heeft dan toch niet zo ver gereisd.