Smaaktest: sinaasappelsap
wo 27 jun. - 3:55

Meer dan 100 luisteraars deden mee aan de sinaasappelsappen-smaaktest.
Vijf verschillende sinaasappelsappen werden geproefd en beoordeeld.
De genomineerden en hun prijzen per liter zijn
- Minute Maid 1,29 €
- Appelsientje 1,49 €
- Granini 1,85 €
- Tropicana 2,65 €
- Materne 3,19 €

De uitslag :
- Appelsientje
- Tropicana (met een paar punten verschil)
- Granini
- Minute Maid
- Materne
Professor Emeritus André Huyghebaert van de vakgroep voedselveiligheid en voedselkwaliteit komt ook meeproeven.
Hij bekijkt de verpakkingen in detail en vertelt meer over het suikergehalte in de sappen en de manier waarop ze gemaakt worden.
Hij vertelt dat er in een glas fruitsap evenveel suikers zitten dan in een frisdrank. Maar dat er in frisdrank holle calorieën zitten en de calorieën in een fruitsap worden wel omgezet door het lichaam. Deze sappen zullen dus niet extra gezoet worden, maar zijn al zoet genoeg van zichzelf.
Hoe worden ze gemaakt?
In warme landen worden de appelsienen geperst en wordt het water eruit verdampt, waardoor enkel een soort van pulpresidu moet getransporteerd worden. Hier wordt dan weer water bijgevoegd.
Door middel van pasteurisatie wordt de houdbaarheidsdatum verlengd.
Bij Tropicana gebeurt dit anders. Want daar wordt niet vertrokken van het concentraat. Niet van concentraat sappen worden geperst en daarna kort flash-gepasteuriseerd om de houdbaarheid te garanderen, met minimaal smaakverlies. Deze sappen bevatten enkel het pure sap. De sappen moeten ook steeds gekoeld bewaard worden. Omwille van hogere transport en opslagkosten zijn deze sappen dus duurder.