Smaaktest: speculoospasta
ma 28 jan. - 7:25

143 luisteraars stonden in de rij om onze speculoospasta's te proeven op de Radio2-feestdag.

Speculoospasta is nog een relatief nieuw product.
Het verhaal begon toen 2 mensen, onafhankelijk van elkaar, in het één-programma De Bedenkers met speculoospasta op de proppen kwamen.
Slechts één van de twee stootte door naar de halve finale en ging samenwerken met Lotus Bakeries. Maar de andere uitvinder had al een octrooi voor zijn pasta.
Na tal van rechtzaken heeft Lotus Bakeries dat octrooi overgekocht en even waren zij de enige op de markt van de Speculoospasta.
Maar toen ontdekten advocaten dat een Nederlandse Oma Wapsie dat recept al veel langer op haar website had staan.
Het octrooi was niet meer geldig en iedereen mocht weer speculoospasta maken met als gevolg dat er nu heel wat verschillende (huis) merken ook een speculoospasta hebben.
De 5 genomineerden voor onze smaaktest zijn :
- De Lotus speculoospasta (6,45 € / kg)
- Vermeiren speculoospasta (7,40 € / kg)
- Jules Destrooper speculoospasta (12,95€ / kg)
- Everyday uit de Colruyt (4,12 € / kg)
- Monarc van Aldi (4,22 € / kg)
Ingrediënten
Professor Huyghebaert van de vakgroep voedselveiligheid en voedselkwaliteit bekeek de ingrediëntenlijsten van al deze pasta's.
De basisingrediënten zijn overal dezelfde: speculaas, vetten, suiker, mengmiddelen en aroma's. Maar het percentage speculaas verschilt wel. Bij de meeste is dat 60 procent. Bij Vermeiren maar 50 procent en bij Jules Destrooper staat het er niet op.
Dat speculoospasta een caloriebom is, is zeker.
En als we vergelijken met een hazelnootpasta zien we dat er bij de speculoospasta meer vet, maar minder suiker inzit.
De winnaar en de top 5:
1. Lotus
2. Monarc (Aldi)
3. Vermeiren
4. Everyday (Colruyt)
5. Jules Destrooper