de inspecteur
Smaaktest: walnoten uit de winkel
vr 21 okt. - 10:05
Het is volop het seizoen van de walnoot. Of de ‘okkernoot’, da’s hetzelfde. Het woord walnoot betekent trouwens ‘vreemde noot’. De Galliërs leerden de notensoort kennen via de Kelten, en de naam die zij eraan gaven gebruiken we vandaag nog altijd.
Getest
Niet iedereen heeft een notenboom in de tuin. Gelukkig vind je het jaar rond gepelde walnoten in de supermarkt. De Inspecteur kocht 5 merken en liet die blind proeven door een 100-koppig smaakpanel. Dit is hun top 5:
- Match – 33,52 euro/kg
- Albert Heijn – 22,63 euro/kg
- Boni (Colruyt) – 19,95 euro/kg
- Trader Joe’s BIO (Aldi) – 19,93 euro/kg
- Delhaize 365 – 21,96 euro/kg
De noten van Match halen een heel riante overwinning, maar dat mag ook wel voor die prijs.
Elke noot is anders
Waarom scoort de ene noot nu beter dan de andere? Volgens Dr. Annick Verween heeft dat met een aantal factoren te maken:
De verpakking: “Die is heel belangrijk bij noten. De meeste noten zitten in een zakje of een flexibel bakje, maar Match verpakt ze in een potje van dik plastic. De zuurstof kan er zo minder goed bij en de noten zullen veel minder snel oxideren. Het is namelijk door die oxidatie dat de noten die typische vermufte smaak krijgen." Je zou dus kunnen zeggen: hoe beter de verpakking, hoe beter waarschijnlijk ook de noot".
De herkomst: “Match is voor zo ver ik weet de enige die uit Frankrijk komt. Aldi en Delhaize halen hun noten in Moldavië en Colruyt in Chili. Bij Albert Heijn staat er geen land van herkomst op. Maar het zou wel eens China kunnen zijn, wereldwijd de grootste producent van walnoten.”
Die herkomst speelt uiteraard ook een rol in de kwaliteit. De grondsoort, standplaats en het klimaat zijn doorslagevend. Verween: “Die omstandigheden zorgen voor heel grote verschillen in de samenstelling. De walnoten van Delhaize bijvoorbeeld bevatten 12 gram suiker per 100 gram - gigantisch veel! Het gemiddelde is maar zo’n 4 gram en bij Boni zelfs maar 2,6 g per 100 g.”
Eet ze vaker
Eigenlijk moeten we voor een tussendoortje wat vaker grijpen naar noten, vindt Annick. En dan zeker naar walnoten. Een beetje tegenstrijdig misschien, want noten bevatten veel calorieën en eiwitten. Daardoor zitten ze in de voedingsdriehoek ook niet in de categorie groenten en fruit, maar bij de vis en het vlees.
Maar walnoten zijn gezonder dan veel mensen denken. Annick: “Er zit heel veel vet in, maar dat zijn vooral (gezondere) onverzadigde vetzuren. En ze zijn heel rijk aan vezels, dus je krijgt minder snel weer honger. Bovendien bevatten walnoten ook veel goeie vitamines (B1, B2, B6 en B11) en mineralen zoals fosfor en magnesium. Je vindt die stoffen niet zo vaak in andere voedingsmiddelen.”
Geef ze dus gerust mee met je kinderen naar school, maar wacht wel tot ze ouder zijn dan 4 jaar. “Tot die leeftijd kunnen kinderen niet zo goed kauwen. Ze lopen dan veel meer risico op verstikking. Maar vanaf de lagere school: zeker doen!”
Een nootje te pellen
Noten zijn duur. Komt dat misschien omdat ze met de hand gepeld worden, zoals bij de garnalen? Verween: “Nee, dat gebeurt tegenwoordig allemaal machinaal. Ze blazen er de vliesjes af met luchtdruk. Da’s ook de reden waarom je alleen droge noten vindt in de winkel. Als ze nog te vers zijn, zijn ze te vochtig en dan lukt dat niet.”
En tot slot: Trader Joe's zet als enige op z'n verpakking dat het om bionoten gaat. Dat geldt niet voor alle noten, zegt Annick: "Maak je geen illusies: ook bij walnoten en andere soorten worden bestrijdingsmiddelen gebruikt."