Snurken als relatieduivel: wat is de oplossing?
di 21 okt. - 10:40
Verbazend! Steeds vaker slapen koppels in aparte bedden omwille van een snurkende partner. Maar is dit echt nodig?
Snurken kan een behoorlijke impact hebben op je relatie. Het geluid van een flinke snurkpartij kan oplopen tot 70 decibel, wat gelijk staat aan het geronk van een stofzuiger. Om iemands nachtrust te verstoren is 30 decibel al genoeg. Neem dus maatregelen, voor het te laat is!
Speel open kaart
De schaamte voor snurken is bij veel mensen zo groot, dat ze hun partner niet van tevoren vertellen dat ze een snurkprobleem hebben. Heel erg jammer, want je partner kan samen met jou naar een oplossing zoeken. Dit werkt ook in de omgekeerde richting: licht je onwetende partner in dat hij/zij snurkt! Speel dus altijd open kaart.
Waarom snurk je?
Voordat je partner de wanhoop nabij is en van plan is om apart te gaan slapen, kan je een paar dingen proberen. Snurken kan namelijk aan een aantal factoren liggen:
- Drink je alcohol voor het slapen?
- Slaap je in de verkeerde houding?
- Rook je overmatig?
- Heb je een verstopte keel of neus?
- Heb je overgewicht?
Als je ‘ja’ hebt moeten antwoorden op één van deze vragen, kan je er zelf iets aan doen!
Tips die écht werken
Je kan alvast starten met enkele essentiële dingen. Begin met de aanpak van eventueel overgewicht. Streef naar een goed lichaamsgewicht door gezond te eten en voldoende te bewegen. Bij overgewicht kan de wand van de keelholte verdikken, waardoor de doorgang vernauwt.
Vermijd verder alcoholgebruik vanaf 2 uur voor je gaat slapen en eet ook geen zware maaltijd vlak voordat je naar bed gaat. En belangrijk: minder of stop met roken. Ook irritatie van de keel doet de keelholte verdikken. Alcohol vermindert dan weer de spanning in de spieren van het zachte gehemelte, de huig en de tong, waardoor ze verslappen.
Snurken wordt verergerd door te slapen op je rug. Hierdoor zakken het zachte gehemelte, de huig en de tong naar achteren. Zoek naar ideeën om te voorkomen dat je op je rug slaapt. Bijvoorbeeld door een tennisbal in je pyjama te naaien zodat je verplicht wordt in een andere positie te liggen.
Probeer ook eens hoger te slapen met je hoofd. Slapen op een verstelbare bodem met het hoofdeinde naar boven of eventueel op meerdere kussens. Let er ook op dat je neus ’s nachts open blijft zodat je vrij kan ademen!
Het is dus nog lang niet nodig om in aparte bedden te slapen. Heb jij nog handige tips om niet meer ronkend de nacht door te brengen? Reageer dan hieronder!