
radio2 middag in oost-vlaanderen
Sociale woningen in Aalst: leegstand versus renovatie
do 9 mei - 10:57

Het aantal wachtenden voor sociale woningen groeit en toch staan er ook meer woningen leeg, hoe valt dat te rijmen? Volgens Groen spreken de cijfers voor zich. "Ze zijn grotendeels een gevolg van het beleid van minister Homans", klinkt het.
"Maar de leegstand ligt ook aan de manier waarop de renovatie van de sociale woningen gebeurt: per blok in plaats van per woning", zegt Groen-lijsttrekker voor het Vlaams Parlement Bjorn Rzoska.
Sociale wijk Den Tir als schoolvoorbeeld
Wijk Den Tir, aan de Kloosterweg en Schietbaan in Aalst, is daar een goed voorbeeld van. 62 sociale woningen gaan er tegen de vlakte en in de plaats komt een nieuwe, moderne wijk. Dat gebeurt in twee fasen. Een paar bewoners wonen er nu dus nog, naast de werken. Van zodra de nieuwe huizen klaar zijn, mogen zij daar intrekken en wordt hun woning gesloopt. En daar zijn veel bewoners niet blij mee.
"Ik moet op mijn oude dag nog verplicht verhuizen"
"Een paar gebouwen hier in de wijk zijn van de jaren '50. Daarvan snap ik het dat ze weg moeten, die zijn slecht geïsoleerd en daar stook je je arm aan. Maar mijn woning is nog perfect in orde, en dat wordt ook afgebroken", getuigt Victor Van den Steen.
Zijn buurvrouw bevestigt dat: "Ik woon hier pas sinds 2012. Ik dacht toen dat ik hier kon blijven voor de rest van mijn dagen, want deze bungalow is nog in zo'n goede staat. Maar dan kwam het bericht dat ze dat hier gaan slopen... Ik ben nu verplicht om nog op mijn oude dag te verhuizen."
Geluidsoverlast door verbouwingswerken
"Ik kan hier nog twee jaar wonen, dan zou ik naar die nieuwe woningen moeten verhuizen. Maar ik ben van plan hier al vroeger te vertrekken, want de werken hiernaast maken te veel lawaai", vertelt Van den Steen. En hij is niet alleen. "Ik heb hier nog maar twee buurvrouwen. En die huizen daar verderop staan al jaren leeg! Daar hebben zelfs nog krakers gezeten."

Bewoner Victor Van den Steen