Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

consument

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Soulsister over wereldhit 'The way to your heart': "Als je jezelf ziet op MTV in New York, dan schrik je toch even"

di 26 apr. - 10:00

Jan Leyers en Paul Michiels brachten in 1988 ‘The way to your heart’ uit. Soulsister had al een paar nummers die het goed deden op de radio. Maar het was toen ze hun eerste lp maakten, dat er nog een nummer ontbrak...
© Foto: Radio 2

De zetel op zolder 

De wereldhit ‘The way to your heart’ ontstond simpelweg op de zolderkamer. Het was bij Jan thuis in de Heuvelstraat in Boechout dat de band samenkwam. Paul kwam met de trein. “Ik kocht een enkel ticket, want in Boechout was er geen station waar je moest betalen, ik reed dus altijd gratis terug.” De band kon rekenen op een derde en albekende man, Jan Decleir, die in dezelfde straat woonde. Hij zat in een zetel in de hoek. “Hij zei dan: let niet op mij, ik ben hier niet. Dat waren de tijden dat iedereen gewoon binnenkwam gelopen. Wanneer het lied een succes werd en we kwamen Jan tegen op café, zei hij enthousiast: ik was daarbij! Ik was daarbij!”  

Voor ons was het geen speciaal nummer op dat moment. Hetwaseen liedje zoals een ander.

— Jan Leyers

Agenda van dominostenen  

Het lied was net een dag uit toen de band telefoon kreeg. “Het was de godfather van de muziek, Jos van Oosterwijck, een man van weinig woorden. Hij zei: ‘Ja, ik denk het wel. Allé dag he.’ Dat was zijn manier om te zeggen: hier zit wel iets in.” Daarna ging het als een lopend vuurtje. “Onze agenda’s waren zoals dominostenen. Eerst Vlaanderen, dan Nederland en dan ook nog Duitsland."  

"Horizon, here we come"

Soulsister schopte het tot in de Billboard Hot 100 in Amerika. “Dat is precies of je in een weekendfilm staat. Als je jezelf ziet op MTV in New York, dan schrik je even.” Toch blijven ze bescheiden. “Ik kijk niet per se terug op de momenten dat we in grote zalen stonden met veel volk. Ik blik veel liever terug op de busrit van Rijkevorsel naar München. Een soort schoolreis zonder meester. Dat geeft een gevoel van avontuur. We zijn weg. Horizon, here we come.”

Onwezenlijk dat iets wat we toen gemaakt hebben, nog steeds gedraaid wordt en vers blijft klinken.

— Jan Leyers

En nu? 

‘The way your heart’ is vandaag, 32 jaar later, nog niet uitgedoofd. Het lied wordt nog vaak gecoverd. In 'Liefde voor Muziek' op VTM maakten Belle Perez en Stef Kamil Carlens er hun eigen versie van. Er is zelfs een Tsjechische versie. “Onwezenlijk dat iets wat we toen gemaakt hebben, nog steeds gedraaid wordt en vers blijft klinken. Een vriend die DJ is, vertelde ons dat wanneer hij in Zuid- Afrika draait, hij het lied opzet om het feest op gang te laten komen. En voilà, het ijs is dan gebroken.” Jan en Paul besluiten: “Zo’n wereldhit, dat wens je ieder groepje toe!”  

Beluister het volledige verhaal achter de wereldhit 'The Way to Your Heart' in de podcast 'Wereldhits van bij ons' via de Radio 2-app of via je favoriete podcast-app.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet