
de inspecteur
Speelgoedfolders zijn niet zonder fout
wo 30 nov. - 6:31

Anneke kocht de Make Up tafel van K3 bij Fun. In de folder staat een mooie foto van het make up tafeltje, met accessoires zoals nagellak, hangertjes, en speldjes. Er staat ook info bij: "K3 Make-upspiegel, met veilige, makkelijk te verwijderen make-up, juweeltjes en een spiegel met leds." In de doos zit enkel een Make up spiegel met wat schmink, geen juweeltjes dus...
Foto mag niet misleiden
De foto die in de folder staat, oogt geweldig. Als consument heb je dan maar beter argwaan. Chantal De Pauw van de FOD economie legt uit: "Reclame mag flatteren maar niet misleiden. Of anders gezegd: de foto in de folder toont wat er allemaal mogelijk is als je het speelgoed koopt en niet wat er in de doos zit."
Check altijd de verpakking van het speelgoed dat je wil kopen. Die informatie moet correct zijn. In het geval van de K3 Make Up tafel is dat ook zo. Als dat niet zo is, kan je beroep doen op de garantiewetgeving.
Dat kan ook als je online shopt. Als je het product niet in detail kan bekijken en het voldoet bij de levering niet aan je verwachtingen, mag je een beroep doen op de garantiewetgeving. Vraag eerst en vooral een herstel of een vervanging van het product. Als dat niet kan, kan je je geld terug eisen.

Foutje in de folder is snel gemaakt
Elke speelgoedwinkel verzamelt de collectie speelgoed in folders. In die folder vind je foto's van elk product en soms ook extra informatie. Die informatie is over het algemeen genomen correct maar soms sluipt er toch een foutje in, zoals nu bij de K3 Make Up tafel.
Dat komt omdat speelgoedwinkels de productinformatie krijgen van hun leveranciers, de grote speelgoedfabrikanten zoals Clementoni, VTech, Fisher Price en ga zo maar door. Die leveranciers halen op hun beurt de productinformatie bij hun producenten en soms klopt die niet. Het is voor leveranciers onmogelijk om elk product tot in het kleinste detail correct te omschrijven, daarvoor bestaat er te veel speelgoed.
Soms wordt speelgoed tijdens het productieproces nog aangepast waardoor het er anders uitziet dan oorspronkelijk gedacht. Bij speelgoed dat uit Azië komt, is de kans op foute omschrijvingen bovendien een pak groter.