Spelling bij jongeren gaat niet achteruit door gebruik sociale media
di 27 aug. - 5:27
"Tien jaar geleden hebben we testen afgenomen bij een 350-tal laatste jaarstudenten van ASO-richtingen in Vlaanderen en Nederland. Die testen hebben we vorig jaar, in 2018, opnieuw afgelegd. Waarom hebben we dat gedaan? Omdat bij veel mensen de perceptie leeft dat de spelling erop achteruit gaat. Het ging over twee aspecten: spelling (woorden, dt-regel...) en grammatica (benoeming woordsoorten, zinsontleding)...", zegt professor Filip Devos. "Wat blijkt: de spelling gaat amper achteruit. Leerlingen scoren nu 67 procent op de spellingtesten, dat is maar een tweetal procent minder dan in 2008. De lichte terugval is verwaarloosbaar. We kunnen dus zeggen dat de spelling even goed is als tien jaar geleden.", zegt Devos.
Alarmbel voor grammatica
Het onderzoek is niet alleen een goed nieuwsshow. De resultaten op het grammaticaluik waren echt dramatisch. "Bij de woordsoorten gaat het nog. Bij de zinsontleding haalt niemand een gemiddelde van 50 procent in Vlaanderen. In Nederland is het nog erger. Daar halen leerlingen amper 15 procent.", zegt Devos. "Ik zou toch eens aan de alarmbel willen trekken".
Vrouwen doen het beter
Het onderzoek wijst uit dat vrouwen gemiddeld beter scoren. "Vrouwen scoren internationaal sowieso beter, ze zijn taalvaardiger. Meisjes kiezen ook vaker voor taalopleidingen, dat merken we hier ook bij de Universiteit Gent". Het onderzoek toont ook aan dat mensen die Latijn volgden een betere grammaticale kennis hebben. Dat hoeft niet te verbazen want de klassieke taal beheersen betekent dat betere kennis van grammatica vereist is. "Een laatste conclusie is dat leerlingen uit colleges beter scoren dan die van athenea", zegt Devos nog.