Sporteconoom Thomas Peeters "Amateurclubs zijn afhankelijk van een sponsor. Als die stopt, loopt het mis"
wo 29 jan. - 9:20
Duffel uit 2e amateursklasse is niet de eerste voetbalclub met financiële problemen. Er is geen geld meer om de spelers van de eerste ploeg te betalen. De club besliste de rest van het seizoen niet meer uit te spelen. Nochtans gaat het om een amateurclub, waar de spelers een heel stuk minder verdienen dan professionals, "Ook al is het loon van een amateurvoetballer veel lager, de lonen van professionals staan meer in verhouding tot wat ze opbrengen voor de club. Dat is omdat voetbalclubs veel geld verdienen aan bijvoorbeeld televisierechten. De kijkers zijn bereid veel te betalen voor televisie als er bekende spelers op het veld staan, maar niet voor amateurclubs. Daarom zijn stadionopbrengsten en televisierechten bij deze clubs zo goed als onbestaande. Ze zijn afhankelijk van een sponsor. Vanaf dat die niet meer verder wil, loopt het mis", legt sporteconoom Thomas Peeters uit.
"We kunnen topvoetballers het niet kwalijk nemen dat ze zo veel willen verdienen", vindt Peeters, "Ze zijn verantwoordelijk voor het feit dat we 80 miljoen euro overhebben voor het televisiecontract en zorgen voor spektakel. De voetballers die het meest verdienen, verdienen dat dus ook het hardst. Moeten de amateurspelers die weinig opbrengsten genereren ook 1500 euro per maand verdienen?"
Logisch gezien zou je beter echte amateurclubs maken voor mensen die voetballen voor het plezier. "Dat was in zekere zin de bedoeling door de twee afdelingen te splitsen. In praktijk zien we echter dat amateurs nog steeds worden betaald en er dus geen echt amateurvoetbal wordt gespeeld", zegt Peeters.