Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

zomerhit

consument

Aha!

Erop uit

Radio 2 stelt voor

ladybikers

Speel mee

Stad Damme heeft de mooiste bijentuin van Vlaanderen

zo 2 jun. - 17:09

Stad Damme heeft de mooiste bijentuin van Vlaanderen. Dat is bekendgemaakt in Gent bij het begin van 'de week van de bij'. De Vlaamse overheid heeft al vijf maal de prijs uitgereikt van "de bijenvriendelijkste gemeente", maar vanaf dit jaar komt daar nog iets bovenop: de bijenvriendelijkste tuin, die meteen ook een openbaar domein is.
Stad Damme heeft de mooiste bijentuin van Vlaanderen
© Foto Radio 2

Bij het begin van 'de week van de bij' is in Gent bekendgemaakt dat stad Damme zich de trotse bezitter mag noemen van de "bijenvriendelijkste tuin van Vlaanderen". Het gaat om de tuin die is aangelegd bij de bibliotheek van deelgemeente Sijsele. 

Strijd tussen een meter en een peter

Er waren twee kandidaten. Het Oost-Vlaamse Beveren en het West-Vlaamse Damme. Beveren werd verdedigd door Britt van Marcinelle, bekend van Radio 2 en meter van de actie. Damme werd verdedigd door de peter van de actie: de bekende chocolatier Dominique Persoone
 

Bewustwording

In Damme was het een actie die de hele stad in beweging wou brengen. Het begon al in de kleuterscholen. De bijen hebben het moeilijk en daarom organiseert het Vlaams departement omgeving de actie, om de mensen ervan bewust te maken dat we bijen nodig hebben. We kunnen hen helpen door veel bloemen en struiken in onze tuin te planten. 

Ze hebben met grote kranen die hele oude dames verzet

— Peter van de actie Dominique Persoone
Mooiste bijentuin. Kleuterschool op bezoek.

Mooiste bijentuin. Kleuterschool op bezoek.

Ontroerd door knotwilgen

Dominique Persoon "smeet zich" voor de actie. Hij was zelfs ontroerd toen knotwilgen een tweede leven kregen in de tuin. Ze stonden in de weg voor hoogspanningslijnen, maar werden met grote kranen naar de tuin gebracht. Een bloeiende knotwilg is een bron van voedsel voor de bijen. De vereniging voor openbaar groen (VVOG) vormde de jury. Het was een ernstige zaak, want er waren maar liefst tien dingen die de organisatie goed moest hebben gedaan. Dat ging dan over planten, beheer, installaties, sensibilisering, partners, ontwerp, biodiversiteit, aanleg, locatie en publiciteit. Damme won en hoopt nu dat de tuin in Sijsele nog veel bekender mag worden

Stad Damme wint campagne mooiste bijentuin van Vlaanderen

Stad Damme wint campagne mooiste bijentuin van Vlaanderen

Meer zoals dit ..

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

VRTNU wordt VRTMAX

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet