Steeds meer producten gemaakt door gevangenen
wo 13 dec. - 11:40
Cellmade is het project dat gevangenisarbeid organiseert voor externe bedrijven over heel België. Gedetineerden worden bijvoorbeeld ingezet voor het plooien van kartonnen dozen en het assembleren van TL-lampen, maar ook voor industriële taken als schrijnwerkerij.
Cellmade is 5 jaar actief in de gevangenis van Hasselt en intussen zijn er al 31 bedrijven die met gedetineerden werken. In 2015 waren dat er nog 25. "Sommige bedrijven leveren ons continue opdrachten, terwijl andere bedrijven, zoals drukkerijen, af en toe een tijdelijke opdracht hebben", zegt Ati Wetzels van Cellmade.
Negatieve bijklank
In de gevangenis van Hasselt is het Limburgse bedrijf Vlux de grootste klant. Zij hebben een 40-tal gedetineerden die werken vanuit de gevangenis. Ook het Hasseltse make-upmerk Cent pur Cent schakelt gedetineerden in om poedertjes te verpakken.
Sommige bedrijven, zoals Cent pur Cent, pakken er graag mee uit dat ze gevangenen tewerkstellen. Maar andere bedrijven willen niet dat hun klanten weten dat hun producten in de gevangenis gemaakt worden. Dat kan een aantal oorzaken hebben. Zo is er de lage prijs van gevangenisarbeid. Gedetineerden verdienen gemiddeld tussen 2,20 en 3 euro per uur. Als de consument dat weet, betalen ze misschien minder graag 50 euro voor een product. Maar het kan ook te maken hebben met de negatieve connotatie die mensen hebben met de gevangenis. "Nochtans zijn de gedetineerden zeer bekwaam in wat ze doen en zijn hun producten gelijkwaardig aan die van andere arbeiders", vertelt Wetzels.
Win-win situatie
Voor bedrijven is het niet alleen goedkoper om gedetineerden in te schakelen. Ook voor de gedetineerden is het een goede zaak. "Door te werken zijn ze nuttig bezig, verwerven ze beroepservaring en verdienen ze een centje bij, waarmee ze dan bijvoorbeeld hun slachtoffers kunnen terugbetalen", aldus Wetzels.