
de inspecteur
Stinkt jouw wasmachine? Dan heb je misschien last van wasluis
wo 7 okt. - 6:11

Natte hond in je wasmachine
Koen Wauters stelt ons gerust. Je hebt geen vieze beestjes in je wasmachine zitten wanneer je last hebt van wasluis of zeepluis. "Het zijn bacteriën. Wasluis is een verzameling van verschillende bacteriën die groeien op de combinatie van zeepresten, haar en huidschilfers. Het ziet eruit als een grijzige substantie die na het wassen achterblijft in je wasmachine."
Wasluis is iets wat traag groeit. "Eerst zie je nog niets, maar na verloop van tijd wordt het zichtbaar en laat het je was ruiken. Het ruikt naar natte hond, maar het zijn wel andere bacteriën. Een hond heeft een hele ander microbioom."
Probleem van deze tijd
De oorzaak is dat we tegenwoordig op lage temperaturen wassen. Dit is wel goed voor het milieu, maar dit doodt de bacteriën niet. "We gebruiken ook meer vloeibaar wasmiddel, en daar gedijen de bacteriën beter op. Moderne wasmachines bevatten ook meer plastic onderdelen, daar blijft een filmlaagje water op staan, ideaal voor bacteriën. We gebruiken ook meer regenwater om te wassen. Heel goed dat we zuinig zijn met water, maar daardoor krijgen we ook meer bacteriën."
We wassen op lage temperatuur met vloeibaar wasmiddel. Daardoor groeien bacteriën beter.
Is het gevaarlijk?
Die wasluis leeft dus in je wasmachine, maar is ze ook schadelijk? "Bacteriën zijn niet altijd slecht. De Universiteit van Gent doet onderzoek naar bacteriën in wasmachines. De meest voorkomend is de Enhydrobacter. Bijna alle bacteriën die teruggevonden worden in een wasmachine zijn onschadelijk. Maar van een beperkt aantal kan je in theorie wel ziek worden."
Op zich zijn de bacteriën dus niet erg gevaarlijk, behalve voor mensen wiens immuniteit niet zo sterk is. "Ziekenhuizen gebruiken bijvoorbeeld industriële wasmachines, met hoge temperatuur en bleekmiddelen om bacteriën te doden."
Hoe vermijd je wasluis?
Koen Wauters heeft gelukkig een paar praktische tips om de groei van wasluis in je machine te vermijden.
- Gebruik minder wasmiddel. Tegenwoordig zijn de wasmiddelen veel geconcentreerder dus je hebt minder nodig dan je denkt.
- Onderhoud je wasmachine. Je zou denken dat een wasmachine zichzelf schoon wast, maar dat is niet zo.
- Draai regelmatig een kookwas, met poeder, ook wel onderhoudswas genoemd.
- Maak het wasmiddelbakje en de rubberen rand in de wastrommel regelmatig schoon met keukenpapier. Niet met een natte vod want daar zitten ook bacteriën in)
- Laat het deurtje van de wasmachine na het wassen altijd open staan en laat de trommel goed drogen. Een vochtige omgeving is namelijk een ideale plek voor bacteriën en dat wil je juist voorkomen.
Heb je toch wasluis in je machine, draai dan een programma zonder was op minimaal 75 graden celcius met een kopje soda. Daarna nog een keer hetzelfde programma, maar nu met een halve liter schoonmaakazijn (16% azijnzuur).