"Straten in Antwerpse binnenstad leefbaarder dan die buiten de ring"
vr 25 okt. - 3:47
Bij de tweede "Straatvinken" verkeerstelling, op 16 mei dit jaar, hebben meer dan 2.000 mensen een uur lang al het voorbijkomende verkeer in hun straat genoteerd. Dat gebeurde dit jaar in stad Antwerpen en 83 andere steden en gemeenten. Het project van De Ringland Academie wordt wetenschappelijk ondersteund door de UAntwerpen en KU Leuven.
Modal shift nog niet in zicht
"De modal split 50/50 over de hele vervoerregio tegen 2030 is nog niet in zicht. Hoe verder van de stad hoe hoger het aandeel auto’s in de verkeersmix", oordeelt Thomas Vanoutrive, mobiliteitsexpert aan de UAntwerpen. Een vergelijking van de resultaten uit 2019 en 2018 toont dat ook aan.
Hoe leefbaar is uw straat?
"Bij straten met minstens 75 procent gemotoriseerd verkeer en ten hoogste 25 procent duurzaam verkeer, uitte 71 procent van de respondenten enkel negatieve gevoelens: ze voelden zich boos, bezorgd of machteloos over de leefbaarheid in hun straat", zegt Steff Deprez van studiebureau Voices That Count. In straten waar de modal split 25/75 was (vooral veel duurzaam verkeer dus), had nog maar 38% van de bevraagden een negatief beeld op de leefbaarheid van hun straat.
In de vraaglijst moesten deelnemers ook scores geven aan zaken als verkeersveiligheid en geluidshinder. De straten waar meer duurzaam verkeer (te voet, per fiets, openbaar vervoer) passeerde dan auto's of vrachtwagens scoorden daar -logischerwijs- beter op.
Binnenstad leefbaarder dan omliggende gemeentes
"Stel dat je beste vriend(in) overweegt om in je straat te komen wonen. Wat zou je vertellen over je straat om hem/haar te overtuigen, of net niet te overtuigen om er te komen wonen?" Die vraag leverde net zoals de bevraging naar gevoelens over de leefbaarheid van de straat een verrassende correlatie op: "66 procent van de deelnemers die binnen de Antwerpse Ring wonen, zouden hun vriendin of vriend aanraden om daar te komen wonen. Slechts 19 procent raadt het eerder af", legt Huib Huyse van de onderzoeksgroep duurzame ontwikkeling (KU Leuven) uit. "Dat is beter dan het globale gemiddelde waar 44 procent positief is, terwijl maar liefst 39 procent afraadt om in de straat te komen wonen", concludeert hij.
Sociale contacten, nabijheid van voorzieningen en toegang tot openbaar vervoer worden door deelnemers als troeven aangegeven om in de stad te wonen. Een hoge bebouwings- of verstedelijkingsgraad is volgens "Straatvinken" dus geen negatieve factor voor de beleving in en op de straat. Dat is voor de binnenstad zelfs stukken beter dan voor de gemeenten daar buiten, waar deelnemers niet snel een babbeltje op de stoep gaan slaan of hun kinderen buiten op straat laten spelen.
Kaart
De Ringland Academie stelt de resultaten van "Straatvinken" uitvoerig voor op de Boekenbeurs die vanaf 29 oktober weer neerstrijkt in Antwerp Expo. Je kan ook zelf al kijken of voor jouw straat iemand heeft staan straatvinken via de kaart van "Straatvinken". De volgende editie staat alvast klaar: "Op 14 mei 2020 straatvinken we opnieuw, en dat elk jaar tot 2030. Zo gaan we na of het verkeer jaar na jaar gezonder wordt."